SÄÄSTÄMISESTÄ VOI TULLA SEIKKAILU!

Nyt jos koskaan on rohjettava palata alkukantaistaitojen pariin. Voi keski-eurooppalaisia, umpiurbaaneja kansalaisia, joiden kulttuuriperimään ei ole voinut juurtua suomalaisen metsäkansan selviytymistaitoja. Pois alta energiakriisit ja ahdinko – täältä tulevat taidolliset ja toisella tavalla tekevät!

Kaikki alkoi siitä, että sanoin vanhanaikaisen, alta lämmitettävän vesipadan olevan nyt kova juttu. Juuri lämmin vesihän syö energiaa kuin ahmatti. Tyttäreni epäili syntyvää huoneilman vesihöyrypäästöä ongelmaksi – joten haudutetaan ajatusta. Ja tuli päivä, kun hän pyysi äidin mehukattilaa sähkönsäästöohjelmaansa. Kiukaaseen liitettävät kuumavesiastiat eivät käy kaikkiin laitteisiin ja asennus- ja muutostyöt saattavat maksaa maltaita. Mutta kymmenen litran vesikattilan voi haudata puulla lämpiävän kiukaan kiviin – ja vesi kuumenee salamannopeasti. Muutaman litran kokeilukattilalla sekoitettua pesuvettä sai ainakin kaksi sankollista, jolla jo pesee pitkiä hiuksia myöten. Kauhalla ja sankolla selviää parillakymenellä litralla. Suihkussa vettä olisi tuhlautunut yli sata litraa. Isot säästöt siis ja riippumattomuus katkoista, jos vain puita riittää. Ja mikä seikkailu! Kun lapset pääsivät peseytymään isomummon meiningillä, arkinen asia muuttui eksoottiseksi kokemukseksi.

Huonelämpötilan laskeminen osuu makuuhuoneiden kohdalle hyvästä syystä. Vilpoisessa nukkuminen tekee hyvää terveydelle. Hampaiden kalistelu ei käy, joten tarttis tehdä jotakin. Iso limppari- tai kivennäisvesipullo kuumalla vedellä täytettynä tekee täkin alla terää. Pullo varpaisiin tai kylkeen – ja voi pojat, mitkä elimistöä rentouttavat unet!

Sähkölieden ja sähköuunin käyttö kuluttaa myös kamalasti. Ihan totta! Ruuan ja leivonnaiset voi muutamaa erityispoikkeusta lukuun ottamatta laittaa aina kylmään uuniin. Ja kytkimen voi kääntää nollille siinä vaiheessa, kun arvioit kypsymisen tarvitsevan vielä noin puolisen tuntia. Pienistä puroista syntyy monta lisäsoppaa! Erityisen suositeltavaa yhteisöllistä ruuanvalmistusta on tarjota naapurille ruokakipon paikka isoon leivinuuniin. Hei, meillä lämpiää uuni. Tuotko oman karjalanpaistisi hautumaan omani rinnalle.

Ilman kunnon valoa tulee mökkihöperöksi. Ne ovat ne kynttiläillalliset ihan erikseen. Nyt on vielä valoaikaa hankkia pattereilla toimivat led-valaisimet sinne tänne huoneistoon ripoteltavaksi. Voi valita kaunista ja sisustukseen sopivaa, edullisestikin!

Kannan huolta niistä huusholleista, joilla ei ole mahdollisuutta monimuotoiseen lämmittämiseen. Suoraa sähkölämmitystä käyttävät kodit ovat tiukassa paikassa silloin, kun ei ole takkaa eikä kaminaa. Mutta valopetroolilla lämpenee kyllä isotkin tilat kuhtuullisen edulliseen hintaan. Lämmitin varastoon ja kanisteri vierelle. Tieto tästä mahdollisuudesta huojentaa stressitasoa huomattavasti. Naapuri ei välttämättä kovin usein halua tarjota sulamishuonetta eikä edes lämmintä kättä!

Tunsin ison talon emännän, joka lämmitti iltapesuvettä pulloissa aurinkoisella ikkunalla. No, afrikassa sama tehdään isoissa kumipusseissa talojen katoilla. Kuulkaa! Seikkaillaan. Kaikki tämä obgelmaksi luokiteltu voikin olla ihan cool!

Jaa tämä sivu