481

30.05.2024

PUNAISEN MATON PAIKKA

Kiikkutuoli on paras mahdollinen rukoustuoli: siinä hiljalleen kiikkuessa olo rentoutuu ja rukous nousee syvältä sydämestä kiitoksen kanssa tai tahtia lisäämällä hätähuutona avun tarpeesta. Molemmat rukoukset ovat yhtä arvokkaita. Ja rukousvastaukset tulevat kuin tulevatkin. Eilen juuri huutelin ja kyselin, että mitäs nyt tehdään Herra. Ja Herra lähetti avun, jota en itse olisi voinut järjestää millään tavalla. Tämä yhteys jos mikä on punaisen maton paikka; ja sen saa jokaiseen kotiin: hienostosellaiseen tai mökkipahaseen. Kysymys on ihmisen halusta turvautua itseään suurempaan, ei siitä, että Taivas olisi kitsaampi toisille kuin joillekin muille.


Ohjelma suomalaisten kesäkodeista on hämmentävää katsottavaa. Itse näen ja kuulen enemminkin ihmisten huolta huomisesta leivästä kuin siitä, että voisi saada vielä kymppitonnin lisääkin uusien keittiöiden ja nahkakalusteiden hankkimiseen keskelle kaupunkia kalaisen järven rannalle. Kateellinen en suostu olemaan – mutta ehkä ohjelmia voisi tehdä tavallisemmastakin näkökulmasta. Kaikilla ei ole täysin varusteltua kakkoskotia siellä jossakin. Suomalaisen perusmökki on aika pieni ja miten kuten varusteltu. Sekin voi olla hienostunut ja lajinsa paras yksilö! Mutta tarjoaahan hienot pytingit haaveilun aineksia ja saavuttamattomia unelmia – kesäkiikun sydämellisessä sylissä.


Joka tapauksessa tämä ihana hellejakso on tehnyt kotiimme metsän – niiltä osin, mitä murujen reunustamiin kulkupolkuihin tulee. Paljaat varpaat heittävät suurimmat tielle kulkeutuneet varpaankipristäjät edestä ja polku selkenee. Imuriin en tartu ennen sateita. Ulkoilmaelämä on mennyt sellaisiin mittasuhteisiin, että Isomummokin huutaa huomenet, että mummo ulos. No nyt on mahdollisuus hengittää muutakin kuin yhtä ja samaa huoneilmaa pitkän talven jälkeen. Verrattoman ihanaa, alapas jo joutua mummo!


Uutisten seuraamista ei sovi jättää sikseen. Väkivaltarikokseen sortunut nuori totesi, että ei milloinkaan olisi tehnyt tällaista tekoa selvin päin. Tässä on valtiovallalle perusteet ilman tulkinnan mahdollisuuksia. Kuljettakaa vain kaikki pään sekaisin laittava aines koteihin saakka. Ja ihmetelkää sitten, miten perheiden kotiväkivaltaa voisi vähentää ja rikoksia umpivieraitakin kohtaan lopettaa. Mutta yhdessä asiassa meitä onnisti joksikin aikaa. WHO:n pandemiasopimus meni ainakin toistaiseksi pepulleen. Hurraa! Tuli ainakin hengähdystauko siihen, että joku jossakin kaukana päättää, rokotetaanko minut vai ei. Jos Eu ei osaa hoitaa metsiämme, miten WHO osaisi antaa meille oikeat täsmä- terveystoimintaohjeet! Suuret urheilutapahtumat ovat merkittävien päätösten tekemisen aikaa, koska kansan kiinnostus on ihan muualla urheiluhurmassa. Ja koska nyt tiedetään, että Pariisi tulee tukehtumaan kakkaan miljoonavieraiden takia, opetelkaa nyt matkaan lähtevät jo kakkimaan jokeen, koska valmistautuneena tämä ohjeistus onnistuu paremmin. Kuka olisi uskonut, että kaupunkimatkalla voi joutua kyykky- tai riukukakalle, mutta että nurkkapissistä sakotetaan.