18.11.2023

IHMEPENSAS

Jumala puhui Moosekselle palavasta pensaasta! Ostimme kotiin ihmepensaan. Se on elävä esimerkki siitä, miten kovasti odotamme Jumalan lupausten todellistumista kaikissa asioissa, olipa kysymys ajasta tai iankaikkisuudesta. Kun Jumala lupaa yleisesti tai yksilöllisesti – se tapahtuu sataprosenttisen varmasti. Tässä maailmassa on yksi asia, johon voi varauksetta luottaa – ja se on Kaikkivaltias Jumala, rakas Taivaallinen Isä!


Mutta sitten tähän. Kuka meistä olisi voinut kuvitella, miten helposti valtiovalta hoitaa soten henkilöstäpulan? Laittoivat hyvinvointialueet laihalle rahoitukselle. Hyvinvointialueet ryhtyivät säästämään ja vähentämään henkilökuntaa. Siitähän syntyy pitemmän päälle tasaus. Henkilöstö riittää hyvinkin niille ihmisille, jotka sitten sattuvat saamaan hoitoa. Muut jäävät oman onnensa varaan. Kyllä nämä ovatkin koko kansan talkoot. Lapsilta vietiin ilmainen välipalanäkkäri

ja vanhuksilta jälkiruoka. Valtio tietää, että pienistä puroista syntyy säästövirta. Vaikka kai se on väärin syyttää hallitusta ja päättäjiä, missään ei ole vaadittu, että kuntatasolla pitäisi laittaa aivot narikkaan.


Kovasti seurataan meilläkin päätöksentekoa ja poliittista pulinaa. Mielenkiintoista! Mutta että jo omatkin puheet alkavat saada politisoituneen tason? Minulle on aina ollut haaste käsittää nopeasti oikea ja vasen. Nyt on ollut pakko oppia. Kun kaksi huonokuuloista ajaa autolla, käydään keskustelukamppailu. Kuule, minä en kyllä kuule, jos puhut sivuun oikealle. Voi anteeksi taas, luulin puhuvani keskelle. Et puhunut tai en kuullut, mutta puhu nyt rakas minuun päin tänne vasemmalle, sydämen puolelle. Arjen rakkautta, please!


Ajamisesta tulikin mieleen merkillinen käytäntö. Passien kohdalla jo tästä älähdinkin, että mihin hyvänsä kitkaan tai maitokauppaan. No, uusittu ajokortti kaikkine tietoineen lähetetään Suomessa kotiin kirjekuoressa, josta voi varsin päätellä, että tuossa menee ajokortti. Kun meillä kaupallisissa asioissa mutterikin pitää hakea postin noutopisteestä koodilla – miksi tätä turvakäytäntöä ei tehdä passeille ja ajokorteille. Sama sörsseli lienee henkilökorttien kanssa. Että puhukaa vielä sisäisestä turvallisuudesta ja henkilötietojen yksityisyydestä!


Maailma mataa tavallaan ja kulkija kulkee kulkujaan. Vanhenevalle väelle tulee mukavaa, kun kuljetaan kohti aikaa, jossa vanhakin nyt nuortuu kuin lapsi leikkimään. Johan ne mummot ja ukit on diskoihinkin raahattu. Ei tanssimisessa mitään pahaa ole, mukavaa arkiliikuntaa, mutta joudun aina pohtimaan asiallisuutta ja arvokkuutta. En tarkoita elämää ilman rentoutta ja naurua ja hulluttelua, mutta harmaat hapset ja arvokkuus kuuluvat vain yhteen, koska ne kertovat kokemuksesta ja turvallisuudesta. Jos vanhemmat eivät ole lastensa kavereita, pitää se paikkansa edeltävänkin sukupolven kohdalla. Mitä tästä tulee, jos lastenlapset eivät voi tulla piipahtamaan, kun on ukin ja mummon discoilta.