18.10.2023

PELLEHERMANNI

Ostin kotiin tuon pellehermannikaktuksen kaveriksi meksikolaistyyliselle kynttiläviritelmälle. Ja toinen merkittävä syy oli se, että se naurattaa minua aina vaan. Ja lohduttaa. Jos tuon näköisenä pitää jonkun luontokappaleen selvitä, mikä tässä minulla on hätänä. Antaa palaa vaan!


Tällä viikolla on tapahtunut paljon hengellisellä kentällä. Lukiessa silmiini osui koskettava kohta: kirjoittaja pahoitteli niiden ihmisten osaa, jotka elävät kuollakseen. Arkinen suoritusrumba, joka kehittää arjen sietokykyä näyttää vieraannuttavan meitä kuolettavasti tositarkoituksesta. Ja lopulta tilanne johtaa jopa elämän makuisesta arjesta vieraantumiseen! Elämme, koska muutakaan emme voi. Ja kaikille tasapuolisesti koittaa lopulta kuolema. Jumala yksin tietää, millainen se sitten on ja mihin johtaa itse kunkin kohdalla. Mutta että eläisin vain kuollakseni kerran. Ainakin teemme tässä tohinassa sen virheen, että luulemme huomisen väistämättä tulevan. Tämän takia voi marista ja marmattaa! Kun sairaus tai läkähdys tekevät topin tavallisista asioista, olemme kauhuissamme, että emme voi elää niin kuin ennenkin. Mitähän mahdamme tuntea, kun sitten joskus ei paluuta ole toipumisenkaan jälkeen siihen niin kovin rasittavaan ja turruttavaan olemiseen – aina samanlaiseen rataan.


Vanhan testamentin Habakuk opettaa meitä kuulustelurukouksesta. Siinä tämä Jumalan oma esitti aina yksinkertaisen kysymyksen Jumalalle ja sitten odotti, mitä Herra vastaa: miten toimia ja tehdä.

Tätä menetelmää suosittelen kaikille, sillä Herra kyllä vastaa aina tavalla tai toisella. Koska Hän on superreilu, Hän ensin muistuttaa, että ei tarvitse masentua moisista ajatuksista, kun on kerran vain yksinkertaisesti väsynyt. Väsyneelle Hän antaa toimintaohjeiden ohi väkeä, siis voimaa ja voimaantumista. Vasta sitten on mahdollista tarkastella omaa tilaansa oikeasta perspektiivistä. Jos olemme Herran omia, voimme luottaa siihen, että Hän on pitänyt meidät oikealla tiellä siitäkin huolimatta, että tuntui miltä tuntui. Jos silti epäilyttää – on parasta ottaa käyttöön kuulustelurukous ja kysyä, että mättääkö tässä nyt jokin Herra. Jos ahdistus ja levottomuus tai varma parannuksen tekemisen toive jäävät tulematta, on mahdollista jatkaa entiseen malliin. Itse kyllä esitän kuulustelun jälkeen aina lisäkysymyksiä. Herra! Ovatko toiveeni ja tekemiseni nyt varmasti reilassa suunnitelmiesi kanssa. Auta, jos en näe virheitäni tässä hötäkässä! Se on jo iloisempaa juttelemista ja tavoitteiden ja niiden saavuttamisen arvioimista. Tässä prosessissa alkaa kummuta myös kiitosmieli. Herra on ainut olevainen, jonka läheisyys tekee heti hyvää vaivatulle ihmiselle.


Raamatun opetus ja Sana arvostaa kuuliaisuutta, sitkeyttä, kärsivällisyyttä, kestävyyttä ja kaikenpuolista luotettavuutta. Näitä ei tarvitse harjoittaa omin voimin. Herra varustaa ja vahvistaa. Arjen turruttavuuteen yritän ajatella seuraavaa. Katson Jeesuksen maanpäällistä elämää. Hän palveli kaiken aikaa ja ainut vaihtelu arjen työhön oli pitkänmatkan kävely seuraavaan palvelusessioon. Aina vastassa olivat sairaat ja raihnaiset riivattuja myöten. Saiko Hän kiitosta? Ei tietenkään. Ehkä parasta oli pelkkä kummeksunta. Enemmistö pilkkasi, sylki ja löi ja vaati tilille vallanpitäjien edessä. Jos nyt laitan tähän kertomukseen aamupalan, peseytymisen ja vessan puhdistamisen, pukeutumisen, pyykit ja lounaan valmistamisen – luulen olevani melko paratiisimaisissa olosuhteissa. Jeesuksen elämäntyö, josta meille Sanassa kerrotaan, oli palvelemista alusta loppuun. Eikä vähintä ollut se, että lopulta piti kuolla ristillä kiittämättömien ja syntisten takia. Parhaimmillamme mekin kasvamme Kristuksen kaltaisuuteen! Riittämättömyyden tunne, väsymys ja vaiva turhautumisineen kaikkineen kuuluvat palvelemiseen. Mikä ilo, että ensisijaisesti saamme palvella rakkaitamme! Kutsumuksen kasvaessa palvelultakin vaaditaan enemmän, mutta aina yhdessä Kristuksen kanssa!


Jos tämä pohdinta ei nyt ihan ilahduttanut eikä voimaannuttanut – yksi on varmaa. Jeesuksen omat eivät elä pelkästään kuollakseen. Iso tai pieni tehtävä, sillä on merkityksellisyyttä Jumalan suuressa suunnitelmassa. Tervetuloa siis uusi päivä ja uudet haasteet!