09.03.2023

OTTEITA HYÖRINÖÖRIN PÄIVÄMIETTEISTÄ!

Onkohan lapsiasiain valtuutettu ottanut kantaa tasa-arvovaltuutetun mielipiteeseen alakouluikäisen

lapsen oppilastyön kieltämisestä. Lapsi kirjasi työhönsä, että sukupuolia on kaksi. Lakiin vedoten tasaarvovaltuutettu kiirehtimään, että kyllä on vaikka mitä ja minkälaista. Siksi koulun velvoite ja vastuu synjintää ajatellen on kieltää oppilaan opinnäyte. Alakouluikäinen lienee elänyt suurimman osan elämästään maailmassa, jossa hän tietää ja kokee olevan tyttöjä ja poikia. Lapsi ei varmaankaan ole seurannut mediaa siitä miten nyt Suomessa säädetään sukupuolisuuden määrittelystä! Onneksi, koskapa lapsena hänen on koulun ohella tarkoitus pelata ja leikkiä, kasvaa ja kehittyä. Täydellinen ylilyönti virkamieheltä ja ehkäpä koulultakin! Ennen vanhaan, kun virhe tuli tehdyksi, se korjattiin ja asia opittiin. Opettaja oli turvallinen korjaaja ja ohjaaja. Ei siinä sen kummenpaa.


Ihan ihmettelen omia ajatuksianikin! Onko nyt tieteellisesti todistettu, että ihmisessä on muitakin koodeja kuin miehen ja naisen kromosomit. Jos näistä peruspaketeista saa jonkinlaisen muunnelman, on sukupuolia yhä edelleen kaksi, ne ovat vain samassa ihmisessä. Oppilas on siis itse asiassa oikeassa. Vaikeaksi asian tekee virkamiehelle ja opettajalle se, että me emme opeta tiedettä vaan tunnetta. Voin tunteen perustella määritellä ja ilmoittaa sukupuolisen koordinaatistoni. Sitä oppilas ei huomannut, että on myös sukupuolettomiksi ilmoittautuneita. Hieno juttu, juuri siitä näkökulmasta, että lapsen oikeuksiin kuuluu olla kiinnostunut kaikesta muustakin, ei pelkästää seksuaalisuuteen liittyvistä asioista.


Minulle tuli identiteettikriisi. Vaikka sydänjuuriani myöten sanon, että on ihanaa olla nainen – en tohdi enkä uskalla. Kun laki perustuu tunteisiin, voi joku tuntea puolestani ei toivottuja tunteita. Olisinko sitten rouva vai vaimo? En uskalla olla, sillä voin tehdä vääriä johtopäätksiä. Rouvuus ja vaimous lienevät lähtöisin lakiin perustuvasta avioliitosta. Jos on virallisesti vihitty, voi rouva tai vaimo olla kuka hyvänsä! Avopuoliso on minusta alentava ilmaisu. Avo tarkoittaa, että ei ole aikuisen oikeasti sitoutunut – täysin ja tosissaan. Vaikka juridista puolta ei olisi hoidettukaan, en soisi kenenkään olevan avo, mielummin kumppani, elämänkumppani. Näitä pohtiessani keksin olevani – hyörinööri. Hyörinööri on insinöörin toinen puoli, kotia ja arkea ja omaa työtään rakkaasti kannatteleva ja kasvuun kasteleva! Jotakin sähäkkää, jotakin pehmoista ja tuoksuvaa suurella sydämellä ja tulevaisuuden toivolla. Kuulkaa, jos on tällainen cv, eipä taida enää sukupuolisuuden määrittelemisellä olla niin paljon arvoa eikä annettavaakaan.