01.09.2023

SIVISTYNYT SYDÄN

Siirryttiin syyskuuhun. Siitä huolimatta piharuusut pukkaavat nuppuja ja kukkivat ohikulkijoidenkin iloksi. Luonto se on siitä mukava, että jos se päättää jakaa kauneutta, se antaa sitä kaikille tasapuolisesti – olettaen, että katsojalla on kokemisen silmät auki ja herkistynyt mieli kauneuden kohtaamiseen ja vastaanootamiseen.


Hallituksen rasismiohjelma taistelee tuulimyllyjä vastaan. Se ei siis taida olla sopusoinussa vihreän energian kanssa. Leikki sikseen! Kuka opettaisi meille armollisuutta ja laupeutta, josta kumpuaa sydämen sivistys! Tämän sivistyksen kanssa lähimmäisenrakkaus on itsestäänselvä juttu. Jos ihmisille pitää historiallisetkin tosiasiat lailla todistaa tapahtuneiksi – riittääkö meillä kantti laatia lakeja kaikenlaisia asioita varten. Ajattelemattomuutta ja typeryyttä ei kylvetä eikä kynnetä, se kyllä sikiää itsestään. Sydämen sivistys sitä vastoin kasvaa kituliaasti ja hitaasti omien kokemusten kautta. Kun toinen lyö nuijalla, älyää vähemmälläkin varustettu, että tuohan tekee kipeää.


Rasismin kitkemistäkin tärkeämpi juttu on rinnallakulkemisen halun ja taidon sukupuutto.

Kerropa huolistasi … jo kohta kaikkoavat kuulijat. Pelkäävät, että mitähän se nyt minulta tahtoo ja pyytää. Ei todennäköisesti yhtään mitään! Huokaisee oman huolensa, että happi saisi sijaa keuhkoissa. Vaan ei ole juuri kuulioita eikä taakan kantajia. Olen monesti ajatellut, että miten ihmeessä ihmiset selviävät ja jaksavat, ellei Jumalaakaan ole heidän elämässään tuskaa tasaamassa ja turvaa tuomassa.


Itse olen jo jonkun aikaa kulkenut kivikkoisempaa taivalta. Lieneekö ollut oppitunti, pitempi sellainen, tosiasioiden ymmärtämiseksi. Sydämen sivistys ja empatia kulkevat kokemusten kanssa. Siksipä kysynkin sinulta, oletko koskaan miettinyt, millaiset ihmiset varastavat vessapaperin yleisestä toiletista. Nyt minä tiedän. Moni on sanonut, että mitä tapahtuu. Ennen rahat riittivät, nyt eivät millään, vaika kuinka pihistäisi. Eläkeläisillä on sama tilanne kuin monilla lapsiperheillä. Korot nousevat, ruoka ja ylöspito kallistuvat ja pakolliset lääkkeet ja lääkärikulut tuppaavat kasautumaan juuri kiperimpään tilanteeseen. No, siinä seisoin käsiä pesemässä naurun kyynelten ja tyrskeen tukahduttamisen kanssa. Tilanne oli niin trakikoominen, että voi vain antaa mennä. Ajattelin, että jos minulla nyt olisi kassi eikä käsilaukku – olisi suuri kiusaus kohentaa kotia ja varastaa rulla vessapaperia. Pääsisihän sitä sillä tavalla pari päivää puhtaammalla ahterilla. Että minkälaiset ihmiset. Joskus tekisi hyvää itse kunkin miettiä, mikä tilanteen pitäisi olla, että poikkeaisin omista moraalisäännöistäni. Ja miten paljon minun pitäisi kohdata vastoinkäymisiä, että muistaisin laupeuden ja armahtavaisuuden. Että vastaahan sinäkin nyt, millaiset ihmiset varastavat paperin yleisestä käymälästä!