18.01.2024

MOSAIIKKIPROFIILI

Rakas lähimmäiseni on koko aikuisen ikänsä purkanut turhautumista ja ahdistusta ensin virkkaamalla patalappuja ja sitten iällisempänä peittoon yhteen ommeltavia koristelappuja. On ollut tehokas hoito. Itse olen maalannut tauluja. Eivät menneet hukkaan. Ensin purkivat pahaa mieltä ja vuosien päästä säilöstä tarkasteltuna antoivat makeat naurut. Nyt on mosaiikkitöiden vuoro viedä pois jotakin sellaista, josta on halu puhdistua uudistukseen. Uusi aluevaltaukseni kertoo tekijästään tosi paljon. Mielikuvani maalailivat vallan komeita kuvioita ja salamerkityksiä mosaiikkiin kätkettynä. Totuus on kuitenkin tämä. Loppujen lopuksi päädyin lätkimään liimaan paloja toistensa perästä. On muuten vaikeampaa kuin arvaisikaan, kuvien hahmottelu nimittäin. Mutta luovuttaminen, pois se minusta. Punainen pala on iloa, musta surua, turkoosi röyhkeyttä, keltainen valoa ja ruskea ja sininen rentoutumista. Ja ne peilimosaiikit sitten! Niitä sirottelin sekaan minkä mieleeni sattui. Kun päivänvalo kohtaa peilin, sädehtii tuherrukseni sellaista valoa, että oksat pois – ja eri tavalla kimaltaen valon liikkeiden myötä kuluvan vuorokausirytmin mukaan. Olen tilannut jo lisää palasia. Menossa on sama vaihe, kun vuosikymmeniä sitten kalustemaalauksessa. Maalasin kaiken mahdollisen ja mahdottoman. Perheystäväni länttäsi kämmenensä pakastearkun pintaan ja totesi, että tätä et ainakaan ole maalannut. Erehdys! Pinta oli vasta kaunistettu virheettömällä, kiiltävällä maalipinnalla. Vain toinen meistä nauroi!


Puhumme elämän kudelmasta ja monesti myös mosaiikista, josta pala palalta muodostuu arvokas kokonaisuus. Kovin on meikäläisen mosaiikit roitaistu sinne tänne! Mutta peilimosaiikki muistuttaa minua Jumalan valosta. Hänen hyvää tekevä valonsa loistakoon minustakin mahdollisimman paljon. Ja kun peilit heijastavat ja sädehtivät, jäävät muut tuherrukset vähemmälle huomiolle. Jumala tekee mosaiikkiprofiilistamme kauniin ja arvokkaan!


Mosaiikkityötäni tarkasteltaessa on totisin tosi, että siinä on jokainen rikka rokassa, joka siihen kuuluukin. Yksi on suorassa, toinen vinossa ja kolmas klenkkaa ja kanittaa – siitä on syntynyt Tuijan elämä. Muistelen monesti Jumalan puhetta vuosikymmeniä sitten: ”Kyyhkyläiseni. Olen kulkenut kanssasi koko ajan, myös ne monet vuodet, jotka halusit kulkea oman valintasi mukaan. Katsohan, Minä rakastan sinua!” Millainen mahtaisikaan olla kokonaiskuva ellen olisi poikennut pois edeltä suunnitelluista askelista omien mielitekojeni tähden. Vaan Iankaikkisen Isän kanssa elämä on oikeastaan mutkatonta. Samalla tavalla kuin Jeesus puhutteli syntistä naista kaivolla, Hän sanoo meillekin tänään:”mene, äläkä enää syntiä tee”. Jumala tarjoaa kaikille tulijoille ja palaajille aina uuden mahdollisuuden. Sillä tavalla Hän eheyttää omat tuherruksemme ja jatkaa matkaa kanssamme kädestä pitäen.


Kuuntelin Riku Rinteen you tube videota. Riku oli saanut Sanan Herralta eteen päin välitettäväksi. Herra ilmoitti, että tänä vuonna 2024 Hän aivan erityisen tarkasti ohjaa jokaisen Hänen omansa askelia. Mitä lienee tulossa, kun meitä valmistetaan tarkkaamaan Jumalan tahtoa kuuliaisesti joka päivä. Mitä vähemmän otamme itse valitsemiamme harha-askelia sitä selvempi suunta meitä ohjaa oikeisiin asioihin ja paikkoihin Jumalan kaikkitietävän ja suojelevan läsnäolon olotilassa. Jumalamme hallitsee kokonaiskuvan, me itse vain päivän palasen kerrallaan.


Arvaa mitä. Olen aloittanut tämän uuden harrastuksen pari päivää sitten. Jo nyt tiedän, että mosaiikkia tehdään kivestä, lasista, muovista, peilista … Monista, monista materiaaleista. Jokainen pala on värikylläinen ja itsenäisenä palasena tosi kaunis. Voitte vielä kuulla minusta taiteenkin saralla, kunhan ette pitkästy odottamaan. Tärkeintä kuitenkin on Jumalan palapelissä pysyminen. Mitä korkeampi ikä sitä huonompi vaihtoehto on vaihtaa Jumalan suunnittelema palasen paikka omaan sellaiseen, vaikkakin houkuttelevan ja kadehdittavan kauniiseen harhavaihtoehtoon. Pyydän Jumalaa pysyttämään minut raamien sisällä ja sellaisten palasten keskellä, joihin Herralla on ollut Sanansa sanottavana. Ja nyt liimaamaan punaisia palasia … Elämä on käsillä tekemisen tervehdyttävää taidetta.