ÄÄNESTÄJÄT PALLOTTELEVAT NYT PUOLUEITA


Eduskuntavaalit on syytä aloittaa nyt poliittisen puolueen valitsemisella. Tilanne on tosi hämmentävä. Otan siis luvallanne mahdollisuuden ajatella ääneen, jotta puoluejohtajatkin ymmärtäisivät äänestäjän ahdingon. Luulen tosivarmasti, että olen monen poliittisesti tumpelon tulkki! Me emme lue puolueohjelmia, vaan etsimme suuntaa sen varassa, mitä näemme ja kuulemme.


Kokoomus on tämänhetkisten gallupien perusteella se mahtipuolue ja tuleva pääministeripuolue. Ainakin asianosaiset elävät siinä toivossa ja tarkoituksessa. Petteri Orpo käyttäytyy jo nyt kuin tuleva presidentti, ihan isällisesti, että tytöt, tytöt, tuhlaritytöt … ja julkisuuskuvassa kuin CEO, joka luotsaa maansa seesteiseen satamaan aloittamalla töiden uudelleenarvonnalla. Mutta yksi asia ajatteluttaa. Kokoomuksen kanatarhassa tai sen tunkiolla, miten vain, on monta kukkopoikaa. Nämä kilpailijat saattavat ahdistaa pääkukon nurkkaan ja sekoittaa valtapelin kerta kaikkiaan. Selviääkö kokoomus siitä?


Sosiaalidemokraatit ovat tällä haavaa hämärän peitossa. Marin on hoitanut leiviskänsä hienosti ja kauniisti. Ehkä on kuitenkin käynyt niin, että varsinainen aate on menettänyt hd-terävyyden viittä hallituspuoluetta luotsattaessa. Mutta sille nostan hattua, että pääministeri näytti kukolle tarhassa oikean paikan. Kyllä se on niin, että vuorineuvokset ja muut varakkaat onnistuvat aina pääsemään pelastuslauttaan, kun kokoomus on asialla! Vai tytöt. Kyllä demareissa työtä tekevät aikuiset naiset! Hartiavoimin!


Perussuomalaiset nostavat profiiliaan. Monet ovat sanoneet, että jos sittenkin uskaltaisi äänestää niitä. Riikka Purra on hyvän käytöksen esimerkki, vaikka toiset eivät olisikaan – ja hänhän sitä puoluetta johtaa. Perustelen tätä sillä, että hän on yksi niistä harvoista valtiollisista ja vaikuttajista, joka vastaa hänelle lähetettyyn sähköpostiin. No. Halla-Aho on puolueen aivot. Selkeämmin ajattelevaa saa hakea. Katson aina A-studion, jos Halla-Aho esiintyy siellä. Mutta sitten tuli tenkkapoo. Halla-Aho osti omiin nimiin pommin lähetettäväksi Ukrainan avuksi. Ajatus hyvä, toteutus huono. Ei ikävääkään lähimmäistä saa räjäyttää taivaan tuuliin.


Keskusta tulee täällä periferiassa tutuksi. Meillä on vain pieni kyläcity ja siellä monta keskustalaista hallintokoneistossa. Ovat olleet aina. Nyt kun ennustavat keskustalle huonoa vaalitulosta, pitäisi tietysti olla heikomman asialla. Voisihan sitä ollakin … muuta siitä en tykkää, että keskusta niin hienojen maa- ja metsätalouden ministerien avulla ei ole saanut pidettyä paremmin maanviljelijöiden puolta. Paremmin olisi pitänyt. Sehän on keskeistä puolueen politiikassa. Ehei, en usko, että citykeskustalaiset ovat vielä valtaenemmistössä. Pitääkin oikein miettiä. Entä, jos meillä ei olisikaan keskustaa, ei maanviljelijöitä, ei huoltovarmuutta …


Vihreistä en oikeastaan pidä kuin lautasella. Kyllä kasvihuonesalaatit ja villivihanneksetkin ovat poikaa! Pitkään pitivät minuakin siinä harhaluulossa, että kysymyksessä on puolue, joka pitää oikeastaan vain luonnon puolta. Onneksi ilmestyi kirja, jossa pureuduttiin vihreän aatteen syvimpiin salaisuuksiin. Vihreät ovat ihan tosissaan vasemmistolaisista puoluesta vasemmistolaisin. Ja mitä kertovat hedelmät. Kun vihreä liike ajaa asioita tulee tietysti vihreä siirtymä. Turpeen työstäjiltä lähtee turve, metsänomistajilta varataan puut maailman hiilinieluiksi hengittämään suurvaltojen saastaa. Juu, ja lautasilta lähtee liha ja kala kanssa. Hei kaalisoppaa, kaalisoppaa, hei!


Ruotsalaisia olen aina pitänyt hienona väkenä. He osaavat diskuteeraamisen taidon ja luovivat siellä seassa. Minulla on kokemusta ruotsinkielisestä alakoulusta kuusi vuotta. Här dansar herr kurka både vals och masurka! Valssin opin, masurkkaa en enkä halua käydä kurkkuun käsiksi. Ruotsalaisia turhaa jätetään äänestämättä pakkoruotsin varjolla. Höpö höpö – eihän se heidän keksintönsä kai ole, valtiollinen virallinen toinen kieli. Kuitenkin luulen, että näin kovassa poliitisessa kilpailussa he jäävät omiensa varaan. Mutta jos omat ovat uskollisia, asiat menestyvät hyvin.


Vasemmistoon minulla taitaa olla viha-rakkaussuhde. Li Andersson ei ole syyllinen millään tavalla. Katsokaapas kävi niin, että en saanut lupaa kulkea vappukulkueen perässä niin kuin muut kauppalan mukulat. Sinne jäivä ihanasti liehuvat punaliput, rummun pauke ja torvien törinä. Eikä kukaan selittänyt miksi ei. Tämän rasitteen päälle on kertynyt vasemmistolle ihan ansaitsematonta taakkaa. Luin näet paksun eepoksen Kiinan kulttuurivallankumlouksesta ja myöhemmin Maon elämänkertaa. Levy juuttui raitaan: uudelleenkoulutukseen, uudelleeenkoulutukseen. Ei enää yhtään koulua. Opinnot ja opettajan ura. Kyllä sen pitäisi riittää vasemmistolaisillekin.


Ja sitten piskuinen mutta pintansa pitävät kristilliset! Ja hyvä niin. Ovat kyllä kirpeä piikki yhteiskunnan moraalin ja arvojen lihassa. Pistäkääkin oikein kunnolla. Koti, kirkko ja isänmaa. Kirkkoon en enää luota, mutta kotien ja isänmaan asiat pysyvät kyllä heiltä hyvässä ruodussa. Ja hattua nostan. Sari Essayasta on kasvanut oikea maaemo. Ja entäs sitten Päivi! Missä olivatkaan kirkon isot hartiat, kun Päiviä tuomioistuimeen vietiin? Eipä juuri missään. Kiitos Päivi. Nytpä tietävät tuomaritkin, mitä Sanassa sanotaan päivien päätteeksi.