tuija.suistomaa@live.fi
Uusin teksti ensimmäisenä tervetuloa-jälkeen!
Helsingin Sanomat, mielipidekirjoitus:
LÄHIRUOKATUKI JA TUONTIRUOKAVERO
Kaikilla ei totta tosiaan ole mahdollisuutta syödä niin kuin opetetaan! Jos voisin, tarjoaisin perheelle usein kevyesti pariloitua tai paistettua kotimaista kalaa ja höyrytettyjä lähiruokakasviksia. Jälkiruuaksi tarjoaisin kotimaisia marjoja. Karu todellisuus on kuitenkin se, että kalliita raaka-aineita on jatkettava viljalla ja perunalla tai ruoka on tehtävä halvasta jauhelihasta halusipa tai ei. Kyllä ruoka on monelle köyhyyskysymys. Tieto terveellisestä ruuasta lisää vain tuskaa, kun ei voi millään laittaa hyviä oppeja käytäntöön. Raha ei yksinkertaisesti riitä!
Valtiovalta suunnittelee nyt kansanravitsemuksen parantamista terveysverolla: rahaa valtion kassaan kaikista epäterveellisistä syötävistä! Tuleepa tivoli.
Terveellisyyden määrittely ei näet ole ollenkaan yksinkertaista. Tumma suklaa on funktionaalinen, terveyttä edistävä elintarvike, joka sisältämänsä sokerin takia voidaan kuitenkin panna tehoverolle. Kevytlimppareiden sisältämät tekomakeat ovat haitallisempia kuin limppari puhtaalla sokerilla makeutettuna! Amerikkalaiset ovat syöneet kevytruokaa kautta vuosikymmenten ja lihovat entistä enemmän. Aloitammeko uudelleen sodan voin ja margariinin suhteen onhan molemmissa kolesterolia, toisessa luontaista ja toisessa itse aiheutettua öljyä kovettamalla. En totta totisesti haluaisi olla verottajan asemassa.
Terveellisyysvaatimus ei yksinään toimi. Parempiin tuloksiin päästään, jos terveys- ja ilmastoasiat yhdistetään verotusta suunniteltaessa. Kotimainen lähiruoka tai riittävä kotimaisuusaste on helpommin määriteltävissä. Mitä kotoisampaa tuotantoprosessin alusta loppuun, sitä halvempaa kuluttajalle. Lähiruokaa voisi tukea niillä varoilla, joita syntyisi, kun kaukaa maahan rahdatut ruuat maksaisivat veroa. Varmasti lähiruualle maksetun tuen jälkeen jäisi vielä paljonkin valtion kassaan kasattavaksi. Ongelma tulee kuitenkin siitä, että nykyisin Euroopan sisämarkkina-alue sotkee kotimaisuuskäsitettä. Jos ruokaa rahdataan Euroopan toiselta laidalta, pitää elintarvikkeeseen voida laittaa ilmastoveroa. Sitä paitsi, me emme ollenkaan tarvitse ulkomaista tuontia siinä määrin kuin nykyisin tehdään. Kuka haluaa syödä halpaa ja pahalle maistuvaa tuontilihaa? Kuka välttämättä tarvitsee eksoottisia hedelmiä arkiruokailussa. No, jos tarvitsee, maksaa! Appelsiineihin olemme jo niin tottuneita, että luulemme niiden kasvavan takapihalla. Lisätään hintaa näille ja tuetaan kotimaisen lähimansikan saatavuutta ja hintaa. Taloudellista ja ekologista ja kotimaista huoltovarmuutta ylläpitävää toimintaa ja ennen kaikkea terveellistä. Ja koska aina haluamme myös uutta ja eksoottista suklaalla kuorrutettuihin skorpioneihin asti, karttuu valtion kassa takuuvarmasti.