20.04.2023

KESÄKASSIN ILOSANOMAA

Jokaisen itseään kunnioittavan naisen varusteisiin kuuluu kiva kesäkassi tai laukku. Minulla ei ollut ainokaistakaan, vain yksi musta talvimalli. Sovimme vyön kiristämisestä ja sain mahdollisuuden tilata valkoisen punotun sellaisen. Googlen kuvahaku on helpointa mahdollista kaupantekoa! Ja sitten kävi näin:


Nuoriso ei ilkeä puhua Jumalasta, joten he sanovat universumin puhuvan tai energioiden kohtaavan taivaan avaruuksissa. Itse sanon sydämen läikähtävän ilosta. Jos sydän oikein jubileeraa, puhuu Pyhä Henki ja iloitsee kanssani. En ole koskaan aikaisemmin kokenut tälläista ostosten suhteen. Ilon lisäksi oli yhteenkuuluvuuden tunne ihan ilmeinen. Ihmeellinen kesäkassi!


Valitessani en tiennyt, millaisen kassin olin tilannut. Varsinainen tehokuluttaja siis. Kassiin oli sidottu lappujen kavalkadi, joissa kerrottiin, että kysymyksessä oli reilu kauppa. Hieno juttu. Kassien tekijät löytyvät Afrikasta, lähinnä Keniasta ja Tansaniasta. Kylissä naiset kutovat laukut ja korit lähinnä kodeissaan. Jokaisen valmiin työn mukana kulkee tekijän nimitiedot. Tuotteet kootaan ja toimitetaan keräilypisteisiin. Lopulta pölyyntyneet nimilaput jäljennetään kassin kauppalappuihin ja toimitetaan asiakkaille.


Auttaminen on tehty meille helpoksi. Puhelimen painallus ja avustus lähtee matkaan. Mutta tämän laukun kohdalla sain kokemuksen erilaisesta yhteisöllisyydestä! Minulla on afrikkalainen sisar siellä jossakin, joka on punonut kauppakassini omin käsin arkisen perheen hoitamisen lomassa. Hänkin kantaa kukaties jätelangoista tekemäänsä omaa kassia ja rukoilee, että polentan hinta ei olisi noussut pilviin. Riittäähän ruoka taas tänä päivänä! Ja itse kuljetan kassiani maitoineen ja leipineen ja pyydän samalla tavalla, että Jumala siunaisi tämänkin päivän ruuan. Kaksi kassia ja kaksi naista samojen haasteiden kanssa kamppailemassa. Halaus täältä Suomesta Eliza Kyalo!


Kaikilla ei ole mahdollisuus osallistua naisten pankin rahoittamiseen. Eikä paljon mihinkään muuhunkaan. Mutta maksamalla kassista pikkuisen enemmän – autan afrikkalaisen sisareni itsenäisempään elämään ja arjen hallintaan. Ostos, jolla en jäljitettävästi riistä, on arvokas asia itsellenikin. Sanassa sanotaan, että lähetä leipäsi vetten yli niin ajan myötä saat sen takaisin. Toisin sanoen, kylvä hyvää ja voit odottaa sitä itsellesikin! Mifukon laukut tekevät hyvää kansainvälistä yhteisöllisyyden työtä ja kantavat kasseineen ja koreineen iloa silmille ja sydämille!