Helsingin Sanomien mielipidekirjoitus:

Ilmastoteko

Helsingin kaupungin päätös järjestellä kokoontumistarjoilut vegaaniin tapaan ilmastotalkoiden merkeissä, saa mielenkiinnon heräämään.  Mutta miksi kaupunki aloittaa ikään kuin väärästä päästä? Jos päätös tehdään ilmasto edellä, pitäisi kahvin ja tuontiteen tarjoilu lopettaa. Kyllä näiden tuotteiden kasvattaminen ja maahan lennättäminen pelastaa ilmastoa paremmin kuin paikallisen lehmän liha tai maito. Ellei sitten niin, että oman alueen paikalliset paahtajat saivat verotuloineen ja tuoksuineen päättäjät pikaiseen mielenmuutokseen. Enkä usko siihenkään, että kokoustajat voitaisiin velvoittaa integroitumaan luontoon siinä määrin, että heidät velvoitettaisiin keräämään vaikkapa voikukanjuuria. Jos haluat kupin korviketta kokouksessa, tuot loman lopetukseksi kilon kuivaa tavaraa talven kokousten ja kohtaamisten varalle!

Olen huolissani ilmaston takia tehtävien uhrausten mukanaan tuomasta ruokavalion yksipuolistumisesta! Ilmastoruoka ja pitkälti myös siis vegaani ruoka pohjautuu kauratrendiin. Jolleivat ihmiset syö nyhtöä, pistelevät he päivästä toiseen samaa kauraa veteen ja rasvaan sekoitettuna. Tutkikaa tuoteselostuksia hyvät ihmiset. Olipa kysymyksessä kauralla korvattava maitojuoma, jogurtti, juusto tai levite, syö ihminen samaa tavaraa pienin koostumuseroin päivästä toiseen. Kauravalmisteet tehdään vedestä, kaurasta ja osittain kovetetusta ruokaöljystä! Sama pätee riisin ja soijan suhteen. Vaihtelua voi tuoda valmisteisiin käytetty peruna tärkkelyksenä tai perunaproteiinina. Yksipuolisuuden lisäksi mietityttävät myös tuotteisiin käytetyt ravintolisät, joita kertyy paljon, käyttäväthän monet ruokailijat myös itse valitsemiaan  lisäravinteita. Onkohan kukaan tutkinut, mitä liiallinen kauran pitkäaikaiskäyttö aiheuttaa elimistön rautavarannoille? Viljan fytiinihapot ehkäisevät raudan imeytymistä elimistössä. Vegaani jää muutenkin ilman tuiki tärkeää hemirautaa. Kovetettu ruokaöljy lisää elimistön transrasvahappoja, jotka käyttäytyvät samalla tavalla kuin paha kolesteroli! Trendiruoka voi olla ilmastolle ilo, jos voimme olla varmoja, että käytetty vilja ja öljykasvi ovat varmasti kotimaisia. Täyteen ilmastoeuforiaan ei kuitenkaan ole syytä joutua, sillä valmistusprosessit voivat tehdä yllätyksiä. Kun vähän nälissään oleva kokousvieras sekoittaa kahviinsa puolet kauramaitoa, voi veren sokerin nopea kohoaminen teettää päätöksiä pienessä sokerihumalassa. Tietävät kertoa, että kauramaidon veren sokeria nostattava vaikutus on suurempi kuin donitsilla.  

Sodan jälkeisinä vuosina monet lapset kasvoivat kauraliman voimalla. Koska maitoa oli vähän tai ei ollenkaan, keittivät äidit tuttipulloihin vedestä ja kaurasta juoksevaa, silkkimäistä puurolimaa. Kiitos kaura! Sain sitä itsekin.

Jaa tämä sivu