485

10.06.2024

MATKIJA

Luonto tuottaa monenlaisia matkijoita! Tämä kepakko yrittää vielä viittä vaille maatumistaan matelijan tai liskon matkimista. Hieno! Sää puolestaan näyttää maailmanlopun meininkiä. Onnelliset lomailijat, jotka pitivät vuosivapaansa toukokuussa. Nyt pimeys peittää maan ja taivas työntää kylmää vettä niskaan. Itse olen aikeissa matkia helleturistia: mikä tahansa kuumuus on parempi vaihtoehto kuin tämä tavallinen Suomen kesäsää.


Lienee mennyt kuumuus jättänyt jälkensä myös mainostajiin. Heikki avasi sähköpostinsa ja totesi, että nyt perheen alfaurosta pannaan halvalla. Ellos mainosti: Hei heikki, tutustu nyt uusimpaan mekkovalikoimaamme. Että kehtaavat. Ei auttanut, vaikka sanoin saaneeni saman mainoksen!


Jos päivä alkaa pyykkikoneen tyhjentämisellä, jossa on pilpuksi pesty paperinenäliina pilkuttamassa kaikkea rummun sisältä löytyvää – ei muustakaan olemisesta tunnu tulevan mitään. Tämä on ehkä ainut asia, joka saa minut täydelliseen raivoeuforiaan. Että ette sitten tarkistaneet taskuja ja hihoja. Olkaapa hyvä ja aloittakaa nyppiminen! Kerran tein pikatarkistuksen ja totesin, että vanhaa kamaa. Suurieleisesti tungin koko koneen sisällön roskiin ja ilmoitin äänekkäästi, että en nypi enkä huuhtele enkä rullaa kuivana. Kertakaikkiaan en! Puoli päivää oli talossa hiljaista, mutta ei kyllä löytynyt toista nyppijääkään. Jokaisella kulkee raja jossakin kohtaa. Ihmettelen itsekin, että miten se minulla tähän kohtaan valikoitui.


Hyvinvointialue täällä näin matkii Orpon säästötoimia. Miten keksiä sellainen jekku, että rahaa virtaa kassaan ilman, että kansa huomaa haukkua tai haukkoa henkeään. Elorantakin totesi, että hallitus ajaa sairaat ahdinkoon. Eloranta määrittelee sairauden liian totisesti. Sairaat ovat olleet ahdingossa tässä valtakunnassa jo kauan: elleivät kidu pitkissä jonoissa, saattavat kuolla, kun lääkkeisiin ei ole varaa. No. Nyt hyvinvointialue kuitenkin vielä vain rahastaa piilopaikasta ja vanhuksilta. Omaishoitajan kolmen päivän kuukausivapaan maksatusta sijaistajalle pienennettiin melkein puolella. Kun lähtökohta on naurettava ja siitä viedään puolet, jää tulos luuksi jaettavalle kouraan – onhan palkasta toki maksettava verokin. Tällä kertaa keksivät, että mikäli sijainen hoitaa omaista yli yön, maksaa hoidettava yöstä korvauksen hyvinvointialueelle. Eivät voineet enää kiristää sijaisen saantoa, mutta hoidettavilta vanhuksilta ja muilta apua tarvitsevilta voi ottaa niin paljon kuin kehtaa. Omaishoitajan työ on puhdasta säästöä valtiolle. Samoin on sijaisten puhtaasta ihmisystävällisyydestä kysymys, kun suostuvat auttamaan niin pikkuruisella korvauksella. Tämä on sitä kasvun tavoittelua. Raha liikkuu ja ihmiset köyhtyvät. Eipä kuitenkaan poljeta paikoillaan, ei!


”Selvitään, vaikka käytäisiin kaatopaikallakin”! Älkää kysykö, mistä moinen toteamus ja millaiseen keskusteluun se sitten liittyi. Pääasia on tämä: jätteiden hyötykäyttöön hyysääminen on tehty niin kalliiksi, että pian ihmisten nurkat pullistelevat tavaraa ja osa joutuu piilopusikkoon ja yleisiin roskiksiin. Ekoasemat valittavat, että jätemaksut heille ovat nousseet kamaliin lukemiin. Eivät ota kuin priimaa tavaraa jälleenmyytäväksi. Luovuutta ja kekseliäisyyttä tarjoavat vempaimet ja vehkeet saa viedä itse minne tahtoo. Yritimme antaa neljä lastensängyn autonpyörää seinäkoristeeksi tai vaikka jakkaran aihioksi. Ei, ei mitään sisustusta eikä jatkojalostusta. Viekää pois. Asukkaalle taas kaatopaikalle hyvän tavaran vieminen ja siitä pitkän pennin maksaminen on harmijuttu. Lisäksi maksaa polttoaine, sillä kaatopaikat tai kierrätyskeskukset nykyään sijoitetaan kauaksi asutuskeskuksista. Lapsi on menossa pesuveden mukana. Tarttis tehdä jotakin. Vaikka lehmää yritetään vihreässä hyvinvoinnissa skipata monin eri tavoin, käytän kuitenkin tätä vanhaa kansanviisautta. Eikö olisi parempi lypsää kuin tappaa!