Kamppailu rokotevastaisuutta vastaan saa yhä mielenkiintoisempia vivahteita. Että ihan ystävyyssuhteet rikkoutuvat ja perheen parissa pidetään kovaakin melua! Joonas Konstig Ylen mielipidekolumnissaan kirjoittaa niin hyvin, että pakko innostua vielä itsekin.

Rokotustodistuksia on vaadittu aina: Keniaan piti pyytää vielä pyöreä leimakin, koska kokeneemmat neuvoivat, että kantikkaan kanssa voi joutua tarkempaan syyniin. Ja uskokaa ihmeessä, jos olisitte nähneet saman vilauksen ovenraosta kenialaiseen rokotuskammioon – olisitte lähteneet parkuen karkuun.

Ihmettelen minä, missä vaiheessa koronakriisi on saanut aikaan sen, että yksityiset terveystiedot vaaditaan julkisiksi ja yleisen mielipiteen tarkastelemiksi. Älkää nyt hyvät ihmiset uskoko jokaista pistoskohtaansa esittelevää ihmistä: kyllä rahalla saa ja hevosella pääsee; vasta historian tutkimus tai yllättävä paljastus kertoo, montako esimerkkirokotusta on tehty suolaliuoksella!

Rokotevastaisuuden kanssa voi hyvinkin olla kuin lääkärin vastaanotolla. Te olette lääkevastainen. Hyvä tohtori, katsokaa naamaa: se pullistuu ja muuttuu keltaiseksi. Elimistö on lääkevastainen tämän pillerin suhteen, sitä ette voine kieltää. Voitaisiinko vaihtaa lajia ja tehdä sitten päätökset potilaan hankaluudesta! Kohtelias kyseenalaistaminen ja väkivallaton kansalaistottelemattomuus kantavat joskus hyvääkin hedelmää.

Käsidesi ja maskit ovat mahtava juttu! Nyt voi kriisin jälkeenkin kenenkään kummastelematta kulkea maski kasvoilla. Ihanaa, että ei ole pakko hengittää samaa ilmaa yskivien ja niiskuttavien seassa. Varsinkin rokottamattomille maskit jäävät pitkäaikaisiksi kavereiksi. He näet ovat varsinaisessa vaarassa. Rokotetut eivät kovin usein sairastu, mutta kantavat ja levittävät tautia tietämättään joka paikkaan. Me elämme nyt hyvät ystävät kuin suuren kokeilun keskellä: miten ihmiset reagoivat, kun heidän vapauttaan rajoitetaan tositoimin. Ja tulokset näyttävät karmaisevilta. Juuri niin kuin kokeen laatijat toivovatkin, ihmiset kyttäävät, vahtivat ja pakottavat toisiaan toimimaan esitetyllä tavalla. Siinä viedään kuin pässiä narussa! Ja kohta nousee kovakin keskustelu ja kohu siitä, voiko rokottamaton vaatia julkisen terveydenhoidon palveluja vai ei. Jos et ota rokotetta, et saa syöpähoitoja... Jos et ota rokotetta, et voi tulla sairaalaan etkä laboratorioon ilman koronapassia tai maksullista pikatestiä. Voi pojat, kovat on ajat!

Tässä asiassa on vielä vähän vaarattomampi harmaa alue, nimittäin ne, jotka eivät ihan suoralta kädeltä tyrmää rokotetta, vaan haluavat vielä katsoa ennemmin kuin katua. Mitä mieltä lienet? Karkotetaan tinahatut ja katsotaan korona-ajan video lapsenlapsille. Soppahan tästä onkin syntynyt. Robottikokit eivät ryppyile muuta kuin sähkökatkon aikana!

Jaa tämä sivu