14.12.2023

KYNTTILÄALMANAKKA

Mikä on maailman lyhyin almanakka? No adventtiajan kynttiläalmanakka tietysti. Neljä valoa, joista nyt ollaan toisessa menossa. Hevoskastanjasisko on aikataulussa. Kuva-aiheena on englantilainen hedelmäkakku, jonka raaka-aineet edeltävässä blogissa herättivät huolta ja hämmennystä. Mutta kun munat saatiin lämpimään, kuohkeus oli taattu. Hienoa sisko!


MTV:n kakstuntinen presidenttiehdokkaiden hiillostamista oli mielenkiintoista katseltavaa ja kuultavaa, joskin vähän vaisunpuoleista ja ennalta odotettua. Loppuhuipennus oli hyvä! Ehdokkaita pyydettiin kirjoittamaan joulupukille yksi toivomus. Päädyttiin missikisojen lailla toivomaan maailmanrauhaa tavalla tai toisella. Kyllä on valtion hoito heppoisissa käsissä. Ehdokkaat olisivat voineeet toivoa mitä tahansa ja erottua joukosta, jopa naurattaa yleisöä. Ei olisi mennyt mönkään, sillä höpsömpikin tietää, että ei rauhaa joulupukilta saa. Sen eteen on tehtävä toisenlaista työtä! Onneksi edes yksi erottui joukosta toivomalla kahta lisätyötuntia vuorokauteen. No niillä olisi voinutkin jo ryhtyä rauhantyöhön. Itse olisin muitta mutkitta kirjoittanut – vaalivoitto!


Mieleeni nousivat vahvasti sanat: ”heittäytykää polvillenne”. Polvillani olen itsekin huutanut suurimmat hätäni Herralle. Rähmällään sängyn laidalla on vuodatettu tuhannet tuskat tuhansissa erilaisissa tilanteissa. Avuton ihminen turvautuu suurempaansa ja anoo kiitoksen kanssa. Siitä ylös könytessään – tuntui miltä tuntui – mukaan tulee siunaus, joka saa muodon tulevina tunteina ja päivinä. Jumalalla on rauhan ajatukset jokaista kansaa ja ihmisyksilöä kohtaan. Se on varmaa se.

Vanhassa Testamentissa heittäydytään kasvoilleen. Jumalan valtasuuruuden kohdatessaan kaikki Raamatun henkilöt ovat osoittaneet suurinta mahdollista kunnioitusta painautumalla maahan. Samoin on tehty, kun etsitään katuen anteeksiantoa ja apua. Kukapa presidenttiehdokkaista olisi tohtinut sanoa pyytävänsä kaikille Jumalan mielen mukaista elämää tässä ja tulevaisuudessa! Se olisi kuitenkin ollut vastuullisinta ja varminta hyviä tuloksia ajatellen. Hyvä tahto ihmisten kesken syntyy vain Jumalan armosta ja voimasta.


Jumalaan turvautuvat lukijani! Äidin, siis isomummon vointi heikkenee. Nyt on jouduttu luopumaan äidin arkisesta elämänlangasta – se on villalangasta. Ei synny sukkia! Uutterat kädet kaipaavat työtä, jota ovat oppineet tekemään, mutta kivut vievät mahdollisuuden ja voimat. Tässä könytään. Vaikka koskee, silmät loistavat. Saa pyytää kipurauhaa!