06.03.2023

MENSAMEININKIÄ! Meinasivat pilata hiihtoloman ennen kuin se on edes ehtinyt kunnolla alkaa. Rauhaisalla aamukahvilla on seuraukset silläkin! Tyttäreni päätti viihdyttää itseään Mensan testin tekemisellä. Hyvät hyssyrät sentään. Itse en suurin surminkaan anna kenellekään mahdollisuutta kurkistaa kalloni sisään. Ei se sentään ole tyhjää täynnä eikä pieätä puolillaan, mutta jossakin kulkee yksityisyyden raja. Vaan ei kuitenkaan siinä, ettenkö voisi kertoa kaikesta! Tähän Mensan testin tekemättä jättämiseen on yksi puolustus. Kotitalousopettajaksi päästäkseen piti sietää kahdeksan tunnin rääkki: verbaalisesti, matemaattisesti, avaruudellisesti, lyyrisesti, kuvallisesti... psykologisesti. Hakijoita oli yli 600 ja valituksia tuli 30. Sain toiseksi parhaat pisteet! Ja kaikki tämä, että voisin seuraavat vuosikymmenet opettaa perunoiden keittämistä!


Insinööri-isä haastettiin mukaan. Miksi ei minua, kysympähän vaan. Mamma kulta, sinä et osaa laittaa kahta kahvikuppia päällekkäin, et voisi mitenkään pärjätä tässä testissä. Mutta papalla on mahdollisuuksia ! Antakaa, kun katson, millaisia ne kysymykset ovat. Juu, tätä just tarkoitin. Ei niitä kysymyksiä voi näyttää etukäteen, että vastaaja ei pääsisi harjoittelemaan. No, sitten kun sinulta jää aikaa elämälle … ostettiin uusi kahvinkeitin. Voisitko tulla kokoamaan sen minulle ja näyttämään, miten se sitten toimii?


Tyttären suuntaa antava äly oli testin perusteella upea – no isänsä tytär. Pappa kuule mamma päästelee kevyesti yli nerouden rajan. Varmasti, mutta ei pappa kuitenkaan osaa keittä perunoita eikä puuroa. Syöttäkää kurnivalle suolistolle neroutta – bonapetiittia vaan. Jos mensat saavat ihmisen kananlihalle, miten käykään tässä digiloikassa ja robottipuuhassa. Voi olla niin totta, että potilas: eturauhasasia. Siihen robottilääkäri, että lukitaan eutanasia!


Mitä mitataan ja millä tavalla. Olen varma, että sitä mitataan, mitä osataan. Saavutetut tulokset voivat kuitenkin jäädä testin jalkoihin. Tärkeimpiä asioita ei voi mitata. Ja sellaisia ovat ainakin sydämen sivistys ja loputon ja laaja-alainen luovuus. Luovuuden luuta piilottaa epämukavat murut lattiataljan alle. Se ylitäyttää tiskikoneen ja ostaa uuden keittimen kovasti kalkkeutuneen tilalle. Puhtaan tuoksun saa kahdella tavalla. Valitsen tuoksutikut lattian pesemisen sijasta. Kummallako on mukavampaa: mitattavilla testituloksilla vai ennalta-arvaamattomalla käyttäytymisellä? Kas tässä testissä ei mitata moraalia. Sitä varten on ihan omat testinsä! Mensat mielessä lohduttaudun tällä vanhalla vitsillä. Matkustaja linja-autossa: paljonko maksaa Pöljälle. Siihen kuljettaja: kaikille ihan yhtä paljon!