23.09.2023

LIEVEILMIÖ

Kun elää tarpeeksi pitkään, saavat tututkin sanat ihan uusia merkityksiä! Lieveilmiö lienee jonkun pääasian ympärille kehkeytyneitä lisälievekkeitä, jotka johtuvat läheisesti toisistaan. Mutta on tällä sanalla toinenkin tosimerkitys. Päiväuni ja torkkupeitto! Raitis ilma avoimesta ikkunasta tiuruaa unettavasti nenään. Miten ihana on kääriytyä omaan torkkupeittoon. Vaan pakko on aina kysäistä kumppaniltakin, että otatko liepeen, koko peittoa et saa. Torkkupeiton lieveilmiöllä on siis mitä rakkaudellisin merkitys pitää toinenkin lämpöisenä. No, sisältää se toki sen hiljaisen toivomuksen, että ei haluaisi, koska kapean peiton ja liian ison peitettävän takia jäävät joko varpaat tai kylki kylmettymään. Jos joku miettii, miksi molemmilla ei ole peittoa … älkää vaivatko ajatuksianne. Se on vähän kuin suukko, kun saa kysyä ja olla tarvitsematta!


Vakavampi osio seuraa tässä. Näin näkyunta televiso-ohjelmista, jotka kesken esityksen muuttuivat irstaiksi ennalta varoittamatta. Asiallinen keskusteluohjelma ja jo seuraavassa vaiheessa kaikki tuli julki esiteltäväksi salaisinta yksityisyyttä myöten. Tätä sitten aamutuimaan pohdin ja mietin, että mitä ihmeen tarkoitusta … Ajattelen näin, että tulemme tavalla tai toisella kohtaamaan ennennäkemättömän riettauden esiinmarssin. Eikö tuota ole jo tarpeeksi? On toki, mutta se ei vielä saavuta kaikkia ja mikä pahinta, katselija voi vielä itse tehdä raittiimpia valintoja ja jättää alastomat ihastukset sun muuta valitsematta. Lapset ja vanhukset ovat siis vielä olleet television osalta osin oman valinnan varassa. Eikä paholainen tykkää tästä! Kaikki, suurimmasta pienimpään on saatava saastetulvan vaikutuksen alaiseksi. Jospa joku hyvinkin addiktoituisi ja saisi uusia haluja ja himoja käydä puolustuskyvyttömien kimppuun. Seksillä kyllästetty mieli – ja aina vain hurjempia haluja ja odotuksia, joista kumpuavat teot. Siinä sitä sitten ihmetellään, että mikä minuun meni, miten minä nyt tällä tavalla … Yksiselitteinen vastaus on tässä: olet sitä mitä syöt myös mielen ja sielun tilan suhteen. Sillä erotuksella, että suuhun pantu ruoka ulostuu, mutta sieluun kylvetty saasta sen kuin kasvaa ja lisääntyy. Kuljemme jo tuntematta omaa itseämme!


En voi olla jankuttamatta! Emmekö huomaa? Lehtiotsikoissa esiintyy poliitikko oman agendansa kanssa ja me otsikoimme, että se ja se transsukupuolinen ehdotta yhteiskunnan asioista seuraavaa. Mitä ihmettä sukupuolisella suuntautuneisuudella on tekemistä edustamamme asian tai tekemämme työn suhteen! Alkaaa ihan hysteerisesti naurattaa: olen hetero kotitalousopettaja, joka suosittelee porkkanaa ja omenaa aterioille ja välipalaksikin. Miten heterous kuuluu tähän asiaan sen enempää kuin muukaan seksin yläotsikko. Eikö kukaan kuule varoituskelloja? Kohta työhaastattelussa kysytään sukupuolista suuntautuneisuutta. Ja ellei kysytä, luulemme, että tekee vaikutuksen kertoa se ihan oma-aloitteisesti. Juu, kyllä juttu on niin, että olen kovinkin halukas osallistuman kollegojen parinvaihtoon, jos se auttaa työyhteisön hyvinvoinnissa …


Nappasin viimeisiä piharuusuja vanhaan maljakkoon. Katsele silmä ja haistele nenä. Maailmassa on yhä vielä paljon kauneutta rikastamaan ja rakastamaan meitä. Huomasitko! Sodoman ja Gomoran hurskas väki vaivaantui, kiusaantui ja kärsi kaikesta näkemästään pahasta. Se oli merkki ihmisen puhtaudesta ja pyrkimyksestä pyhyyten. Jos siis vaivaannuttaa, et ehkä olekaan vielä ylittänyt rajaa. Se on hyvä uutinen se.