Paista letut! Maailma on muuttunut eikä palaa entiselleen. Muutoksen kestää melko mukavasti vaikka vain turvatraditioiden avulla. Englantilaiset ovat juoneet teetä ilahtuneina ja kauhistuneina. Teepannun tulelle laittamisesta alkaa kiinnittyminen turvalliseen arkitodellisuuteen, ja kun kuppi kohoaa huulille – tuntuu jo paljon paremmalta. Samaa sarjaa ovat suomalaisten viina, terva ja sauna! Olen koko ikäni ottanut vauhtia kuuman kylpyammeen pohjalta. Ja paistanut lettuja! Ja keittänyt kahvia! Arjen rutiineilla on ihmeellisen iso voimaannuttava vaikutus.

Ja ilot on nyhjäistävä pienistäkin asioista. Tajusin alanaapurin tärkeyden, kun riemastuin valosta hänen työhuoneensa ikkunassa. Naapuri oli viettänyt kolme viikkoa Saksassa ja nyt kotiin palatessaan toi meille valon pelkällä olemassaolollaan. Kiitos siitä! Elämä jatkuu!

Isomummokin osallistui ilahduttamistalkoisiin. Mummo istuu aamupäivät kammarissaan, kuuntelee radiota ja kutoo sukkia liukuhihnalta. Koputtelin tilannetta tarkastelemaan ja hyräilin jostakin syystä vielä joululaulua: ei itkeä saa ei meluta saa, tonttu voi tulla ikkunan taa … Olin saada sydärin! Isomummo oli tempaissut pukin naamarin kasvoilleen ja suolsi silmukoita kuin ei mitään. Mummo!! Mitä ihmettä? Hui hirveetä! Älä nyt vain tukehdu pumpuliin! Ha ha haaaaa...

Ja soisin, että iloitsisin kulloinkin siitä, mitä juuri silloin on. Siitä huolimatta huomaan mulkoilevani lumikasvustoa kasvulaatikoiden päällä. On hillitön halu alkaa hämmentää muhevaa multaa – ja laatikot sen kuin vain puskevat lunta.

Enää ei kukaan hämmenny yksin liikkuvasta ihmisestä, joka puhua pulputtaa omiaan. Hänhän keskustelee puhelimessa. Meikäläinen ei tarvitse edes puhelinta. Juttelen Jeesukselle kaikista tarpeista ja kiitosaiheista – oikeastaan taukoamatta. Puhun hengityspuhetta, sanapuhetta, ilokiljahduspuhetta ja suputan, että nyt kuule puuttuu budjetista … ja sitä ihmistä pitäisi auttaa ja siunata ja kiiiiitos, kun … Ja heti tulee turvallinen olo! Kokemuksesta tiedän, että tähän pilvipalveluun yhteyden ottaminen ei koskaan jää vaille vastausta eikä sieltä koskaan kuulu, että : yhteyttä valitsemaanne numeroon ei ole saatu...

Jaa tämä sivu