25.09.2023

TENHO

Oletko kuullut tai jopa käyttänyt sanaa tenho? Vuosisatainen ilmaus: hohdolle, vetovoimalle, suloudelle, lumoukselle, viehätykselle ja viehätysvoimalle, viehkeydelle. Poski poskea vasten – romantiikkaa ja hellyyshyvinvointia! Miten paljon kaunista säntäilyseksi onkaan varastanut meiltä. Kumppanin lumo on jotakin paljon parempaa kuin pano, vaikka sitä ei ensi ajattelemalla uskoisikaan. Kaunista, kestävää ja arki-arvoituksellista: löytyy aina jotakin uutta ihmeteltäväksi ja ihasteltavaksi.


Kuka opettaisi nuorillemme tenhoa. Terveyskasvatuskin painottuu seksiin ja sukupuolitauteihin. Tarvitaanhan tätä tietoa toki, mutta pitääkö syvään päähän hypätä niin, että tuiki tarpeelliset ihanat asiat jäävät käsittelemättä. Kuulutan kouluihin romantiikan oppitunteja eivätkä ne tekisi pahaa meillekään. Tenho on taitolaji! Tenho on pääosin sisäsyntyistä, persoonasta kumpuavaa viehätystä, kokonaisvaltainen kokemus. Pieni osa tenhosta on opittavissa – ja olisihan sekin jo jotakin. Avoituksellisuus on aina kiehtovampi vaihtoehto kuin paljastava todellisuus. Kerrotaan nyt vaikka tämä ensin lapsillemme. Voi aloittaa vaikka pukeutumisesta hyvällä tavalla. Jos viehättävä nainen ensi kohtaamisessa jo tuhauttaa tissit silmien eteen, on kysymys tyrmäyskosketuksesta. Sitten näkyy napa koristeineen ja seuraavaksi roiskeläppä. Paljon ei siis jää enää arvailujen varaan. Hyvät käytöstavat ja puheen kulttuuri. Veetä mättävä ilmestys ei juuri tenhoa! Kuitenkin on niin, että terve kumppani mielii matkalle – tutustumismatkalle. Hyväksikäyttäjä miettii, että itsehän tuo tuossa laittaa kaiken tarjolle. Löytöretkeilijä viipyilee tenhon tunteilussa ja viihtyy valittunsa seurassa. Niin raikasta, niin arvoituksellista … Tenhosta kumpuava hellyys hehkuttaa, ei hukuta täyslaidalliseen kertakulttuuriin! On kyllä niin, että arjen kosketus korjaa ja voimaannuttaa enemmän kuin töksäytetty kysymys: maistuiskos sinullekin.


Milloin viimeksi sanoit kumppanillesi ja varsinkin lapsillesi – minä kuule rakastan sinua niin kamalasti. Olet korvaamaton! Olet ihana! Olet päivieni paiste ja iltojeni ilo. Kiitän sinusta! Onko kaikki hyvin – rakas?