10.02.2023

VOIKO ÖTÖKÖITÄ SYÖDÄ TURVALLISESTI?

Maailman uskonnollisilla yhteisöillä on tarkkoja sääntöjä ja rajoituksia siitä, mitä saa syödä. Sianliha ja veri meillä täällä kristillisissä piireissä ovat eniten keskustelua aiheuttavat ruoka-aineet. Eikä ehkä vähiten siitä syystä, että joukkoruokailussa rajoitukset ovat joskus haasteellisia.


Teologit opettavat, että juutalaisille Mooseksen kirjoissa annetut sallittujen ja kiellettyjen ruokien luettelot ovat olleet oleellinen osa juutalaisten erottamisesta muista kansoista ja kielistä. Ruokailutottumuksetkin siis jo kertoivat ja yhä kertovat, että tämä henkilö tässä kuuluu Jumalan omaisuuskansaan! Ja koska mikään ei ole loogista ja yksiselitteistä, ovat esimerkiksi muslimit päättäneet olla syömättä sianlihaa.


Tiede ja tieto ovat paljon sääntöjä annetun ajan jälkeen osoittaneet, että Jumala viisaudessaan suojeli omiaan. Ruuanvalmistustavat ja jo yksistään ruuan varastoiminen toivat erityishaasteita

turvalliseen ruokailuun. Sianliha on hyvä esimerkki tästä. Sianlihasta tutkitaan tänäkin päivänä trigiini- loiset. Jos liha ei ole läpeensä kypsää, voi trigiini jäädä henkiin ja ihmiselimistöön päästyään osoittautua hengenvaaralliseksi.


Tämän takia olen viime aikoina pohdiskellut ötököiden syömisen mielekkyyttä. Vihervallankumoista edustavat haluavat, että ötökät tulevat tavalliseksi osaksi ruokavaliotamme. He väittävät, että eläinperäinen proteiini ei tule riittämään kaikkien lautasille. Hyönteiset mainitaan Mooseksen kirjassa kielletyiksi syötäviksi. Tieteen valossa olen itsekin samaa mieltä. Hyönteiset kantavat mukanaan erilaisia viruksia ja mikrobeja hirmuisia määriä, jopa loisia. Mikrobiologit voivat vahvistaa sen, että pöpöjen joukossa on varsinaisia selviytyjiä. Kuivaaminen ja jauhaminen eivät välttämättä tapa taudinaiheuttajia. Ne säilyvät tuotteessa itiöinä, eräänlaisina kestosäilykkeinä. Kun olosuhteet ovat suotuisat esimerkiksi ruokailijan suolistossa, muuttuvat itiöt kasvusoluiksi ja alkavat pahimmassa tapauksessa aiheuttaa vakaviakin hankaluuksia. Toinen juttu on sitten se, mitä hyönteisten kuoren mukana tuleva runsas kitiini tekee elimistöllemme.


Jauhomadot ovat jo lautasillamme. Kun tuoteselosteessa lukee, että sisältää muuta eloperäistä proteiinia, tarkoitetaan sillä yleensä jauhettua jauhomatoa. Ensimmäisenä tarkastaisin kananugettien tuotesisällön! Hälytyskelloni soivat silloinkin, jos tuoteselosteessa lukee liha ja lihaan verrattavat aineosat!


Uusi testamentti opettaa vapauttavasti, että mikä suusta menee sisään se lopulta ulostuu. Siitä huolimatta en viittaa kintaalla vanhoihinkaan sääntöihin, ovathan ne jo osoittautuneet viisaiksi ja vartennotettaviksi. Enkä missään tapauksessa jätä ruokaani siunaamatta. Se on tärkeintä, mitä voin tehdä ruokaturvallisuuteni suhteen!