449

06.04.2024

VIHELIÄISTÄ VALLANKÄYTTÖÄ

Koulukiusaaminen käy nyt kovilla kierroksilla! Näyttää siltä, että kaikki, mille ei mahdeta mitään tai ei edes halutakaan mahtaa – on koulukiusaamisen syytä. Vuosia vellottu kiusaamisasia olisi saatu korjatuksi, jos olisimme paneutuneet siihen samalla latauksella kuin omista jutuistamme ja agendoistamme huolehtimiseen. Lapset ja aikuiset ovat kaikki kiusattuja tasapuolisesti tässä yhteiskunnassa. Huolestuttavaa on se, että emme enää oikein tiedä, mitä kuisaamisella tarkoitamme. Toteamme vain, että kuisattu on ja jo sillä tavalla oikeutamme itsemme ajatukseen, että asiat ovat puoliksi selvitettyjä.


Kiusaamisesta saa jokainen osansa. En vähättele sitä enkä varsinkaan oikeuta ketään väkivallan käyttämiseen tällaisissa tilanteissa! On kuitenkin pakko ajatella. Masennus ja ahdistus on nykydiagnoosi jokaiseen pahaan oloon. Ei osata tehdä eroa tavallisen elämän haasteiden välillä ja totisesti mielen lamauttavaan koskemiseen korvien välissä. Yleinen ja yleistävä keskustelu asiasta jättää lukemattomat aste-erot huomiotta. Paha mieli ja masennus eivät ole samoja asioita. Samalla tavalla pelkään käyneen myös kiusaamisasian kanssa. Kun joku haavoittaa tai tölväisee sanallisesti, sitä ainakin ennen vanhaan pidettii huonona käytöksenä, josta selvittiin anteeksi pyytämällä. Kaikki hihittely ja supattelu ei ole pahan puhumista poissaolevasta: olemme tulleet tosi herkkänahkaisiksi. Yhteisöstä pois sulkeminen on ainakin vähän oma valintamme suostua rumaan kohteluun. Ympärillämme on paljon muitakin ihmisiä ja kavereita, joiden kanssa viihtyä. Uhriutuminen ei auta. Missä on kuulutus taistelutahdosta hyvän elämän puolesta: minulle on opetettu, että kun yksi ovi sulkeutuu, toinen avautuu – ja se saattaa olla paljon parempaa kuin tilanne, josta itse tahdon pitää kynsin hampain kiinni. Miksi pyrimme porukoihin, jossa meitä ei arvosteta. Vaihdetaan kaverikanavaa! Annammeko lapsillemme väärän esimerkin siitä, että kaikki kurja on meihin kohdistuvaa väärää vallankäyttöä ja vahingoittamisen halua. Siedätyshoitoja käytetään allergioihin, miksipä ei myös ihmissuhteisiin.


Presidenttimme antoi hyvän neuvon: ”Uskalletaan puhua vaikeista asioista!” Hyvä ohje, mutta monesti se ei toimi ollenkaan. Kuisaamisessa on paljon viheliäistä vallankäyttöä. Pelko näyttelee tosi tärkeää osaa pelibaletillamme. Annan esimerkin. Kun itse opettajan työssäni jouduin muutaman kollegan kamalan käyttäytymisen kohteeksi – opin tämän. Lasten ja nuorten vanhemmat totesivt tähän tapaan: Tuija, tiedämme tilanteen. Tiedämme, että et ole tehnyt väärin! Mutta jos puolustamme sinua julkisesti, voi käydä niin, että kiusaajat kostavat lapsillemme; ja sitä emme halua missään olosuhteissa. Kiusaaminen ja vaikenemisen kulttuuri kulkevat käytännöllisesti käsi kädessä. Vaikka kiusattu kärsisi kuinka, valitsemme toimintamallimme aina oman elämän parhaan näkökulmasta, emme siitä seikasta, mikä olisi oikein ja mikä väärin. Rohkeus pettää ja vaivannäöstä ei ole väliä!