Kaikki me tarvitsemme tätä! Se on kuin suloinen tuoksu, joka tekee hyvää kohteelleen ja ohikulkijoillekin. Se on varmaankin kuin syksyisen hajuherneen tuoksu, josta ei saa tarpeekseen. Aina uudelleen on nokka tuuppaistava kukkamereen – nuuh! Niin! Suloiset sanat ja lämmin kosketus ovat asioita, jotka kannattelevat meitä arjen rutiineista toiseen.

Autossa. Kun koirankopin kokoinen auto on täynnä pieniä poikia, voi sattua ja tapahtua monenmoista. Jostakin syystä päädyin kiittelemään matkalaisia. Kylläpä minulle tuli hyvä mieli, kun sanoitte niin kauniisti maailman parhaista jauhelipihveistä. Ja siitä se sitten alkoi! Mummo, sinulla on ihanat kiharat. Niin, ja sinulle on kauniit korvat. Tällä tapaa käytiin mummon keho soveltuvin osin läpi kohta kohdalta. Ja mummo kiitteli, että kylläpä tekee hyvää. Joukon pienin päätti ottaa pisteet kotiin. Kuule. Sinulla on niin romanttiset silmät! Mutta mitä romanttinen oikein tarkoittaa …

Olohuoneessa, joka on ihan liian pieni omille ja naapuruston pojanvesseleille. Mummo! Olen mummo muuten kaikille vieraillekin lapsille. Leikitäänkö jotakin sellaista leikkiä, jota ennen aikaan leikittiin. Opeta meitä. Rajallinen tila, kaaoksen ja ikiriehun vaara … Mitä ihmettä minä keksin. Ja körö körö kirkkoon sen ongelman ratkaisi. Leivotaanko teistä maukkaat kakut? Meistä? No niin. Kuka tulee ensimmäisenä? Ja poika polville ja siitä vain taikinan tekoon. Sepä ei olekaan vaikeaa leipurisuvun mummolle. Juu! Anteeksi, että vaivaan, vaikka et olekaan taikinaa ihan oikeasti! Ensin silitetään olkapäitä: se on taikinan tekoon rauhoittumisen hetki. Kananmunat: pari koputusta päälakeen. Sokeria: sormiripsuntaa ylt ympäri kehoa, ripi, ripi … Ja sitten alkaa vatkaaminen niin, että vesselin kädet käyvät harmaana ja nauru karkaa, kun vatkain hypyttää ylös ja alas. Jauhot sekoitetaan hartiahieronnalla. Uuni: lämmin kämmenkosketus rintakehään ja selkään. Ja onkos kypsää jo: etusormen tökkäys kutittavaan kohtaan. On, on! Ja sitten viipaloidaan palaset kaikille. Tehdään vielä toisetkin kakut, vaikka vain pikakakut!

Murrosiän mukava poika suutahti suukkoa saamatta ja sanoi minua ryppykaulaksi. Kaukana ovat kamalat muistot. Nyt vanhana saan katsoa peilistä romanttisia silmiä. Ihmeellinen kantokyky on suloisilla sanoilla ja ohimennen sipaistulla kosketuksella – ihan jokaiselle!

Jaa tämä sivu