Saako helvetistä puhua, saako edes vastata, jos kysytään? Aihepiirin sanotaan aiheuttavan niin kovaa ahdistusta, että aihetta suositellaan kartettavaksi. Sitä vaan mietin, että miksi helvettiin niin suurella tunteella suhtaudutaan, jos sen olemassaoloa epäillään ja kiistetään. Kuinka moni meistä on kuullut suukovun päätteeksi, että painu helvettiin!

Jotakin merkillistä on meidän ihmisten tavassa ajatella ja toimia. Hengellisistä asioista ei saisi puhua tavallisessa kahvipöydässä muuten kuin iltapäivälehtien laittamien lööppien puitteissa. No niitä on niin harvakseltaan, että tästä asiasta ei tällä perusteella saa kovin usein pakista. Ja sitten kuitenkin, pankaapas merkille kotien sisustus ja tv-ohjelmat: hindujumala tai budha istuu milloin minkin hyllyn reunalla tai lipaston päällä, ovatpa vallanneet paikkansa puutarhoistakin sopivien kivi- ja vesiaiheiden rinnalta. Ihan totta, eipä niistäkään juuri puhuta – pyyhitään vain tarvittaessa pölyt!

Helvetti kuuluu hengellisiin siinä missä taivaskin! Meillä puhutaan avoimesti kaikesta. Kun isomummo aloittaa huolen kuolemansa jälkeen aiheutuvista hautaamiskustannuksista, lohdutamme häntä näin: mummokulta, silloinhan sinä olet jo taivaassa; kyllä meiltä kahteen banaanilaatikkoon varoja löytyy … No, hirtehiset sikseen. Ihmisen kuolemattomalla sielulla on paikkansa. Kun kuorista huolehditaan, lohdutan kaikkia, että Raamatun sanan mukaan Herra etsii meidät meristä ja maasta, kirkkomaalta yhtä hyvin kuin pihapihlajan juurelta, jos tuhka sinne tulisi ripotelluksi!

Uskon vakaasti, että sielullaan voi tehdä kauppaa! Kun ihminen turvautuu rahan tuomaan suojaan, omavoimaisuuteen ja kaikkeen muuhun, mitä iso minä voi, tahtoo ja haluaa – on kaupan esisopimus jo tehty. Katso maailmaa! Elämä erossa Kaikkivaltiaasta Jumalasta on jo helvetin esikartanoissa elelemistä. Älä syytä Jumalaa kauhusta äläkä sen valinnan aiheuttamista seurauksista. Jos lyöt kättä halukkaasti rahan ja ahneuden kanssa, jos oma halu ja himo jyrää muut, jos tuotat väkivaltaa oman edun nimissä, jos ummistat silmäsi ja pussisi apua tarvitsevalta … päästät aina palasen helvettiä valloilleen ja ihmisen kavalin vastustaja kerryttää sinulle korkoja kunnes saa tilaisuuden syödä sinut kokonaan.

Helvetistä kerrotaan, että ihminen joutuu iankaikkiseen eroon Jumalasta. Vaivana ovat tuli ja madot hammasten kiristelyn kanssa. Vaikka olisit miten ihana, kiitetty ja palkittu ihminen, et välty tulelta ellet ole tehnyt pelastussopimusta Jeesuksen kanssa. Tämä päätös kuuluu Pyhän Jumalan suunnitelmaan luomiensa ihmisten suhteen. Ja toisaalta, vaikka olisit katalin roisto, murhamies ja petturi, taivas odottaa sinua, mutta vain Jeesuksen kanssa. Katalinta pahan puuhailua täällä maan päällä on saada ihmiset uskomaan, että hengelliset harrastukset ja kirkon kaste pelastavat meidät ikuiselta tulelta. Eivät pelasta – ja voi niitä, jotka ovat näin uskotelleet kunnian tai talouden tai muun syyn takia.

Parahin lukijani. Meitä karsitaan elämänkaaren loppua kohti mentäessä. Mutta jonakin päivänä ilman kipua ja kyyneleitä yhdessä rakkaiden kanssa uskomattomassa kauneudessa, rakkaudessa ja rauhassa!

Jaa tämä sivu