04.01.2024

LUKUPALAT

Lapsuudesta muistan herkkupalojen demokraattisen tarjoilutavan. Tätä menetelmää käytettiin sosioekonomisesta asemasta huolimatta kaikissa kodeissa. Hyvä tapa monessakin eri mielessä. Herkkuja annettiin jokaiselle tietty määrä, saman verran tasapuolisesti. Puhuttiin lukupaloista tai myöhemmin annospaloista! Sopisi käyttää tänäkin päivänä. Herkkujen mättämiseen tarvitaan roti talouden ja terveyden takia. Vierailuja järjestettäessä varattiin aina yksi liika lukupala. Siitä lienee saanut alkunsa visailu valojen sammuttamisesta ja viimeisen herkun saalistamisesta!


Minulta kysytään aina silloin tällöin, mitä se tarkoittaa, kun sanot, että Herra sanoi! Jumala puhuu tavalla ja toisella, mutta kerron tässä nyt yhden esimerkin, koska kuuliaisuus kantoi hedelmää näillä paukkupakkasilla. Raamattu opettaa, että Jumalan Henki vaikuttaa ihmisessä tahtomisen ja tekemisen, kun kuulumme Jeesuksen perheväkeen. Meillä perhe on tottunut tällaiseen. Kun äiti, siis minä, alan hötköttää ja hönkiä sinnikkäästi jonkun asian puolesta, pysähtyvät he jo tottuneesti kyselemään, mitä pitäisi ymmärtää ja käsittää. Alkutalvesta puskin lisäsämmittimen valmiiksi asentamista, vaikka ulkona oli lämmin ja räntä. Jutulla on merkitystä kodissamme, jossa takkakin käy sähköllä ja samasta energialähteestä puhaltaa lämminilmapuhallin. Nykyisin modernit valopetroolilämmittimet ovat hajuton ja varsin verraton hätäapu. Tuossa se nyt hönkii puhaltimen tukena. Kuka olisi uskonut, että viikkojen päästä rännästä on 33 asteen pakkanen. Kannatti purkaa lämmitin pakkauksestaan ja täyttää valmiiksi tulevaa tarvetta varten. Kiitos Herra!


Katselin eilen Jutta Urpilaisen presidenttihaastattelua. Oli aika vaisu esitys, hajuton ja mauton ihan niin kuin vaatimus toimia julkisissa tiloissa asiakkaana tai asiakaspalvelijana. Jutta painotti arvojohtajuutta. Tuleekohan ketään, joka puhuisi armojohtajuudesta. Kuitenkin on niin, että Sanan mukaan ei ole muunlaista esivaltaa kuin Jumalan asettama. Onkohan kukaan muu Olli Rehnin lisäksi istunut Jumalan neuvotteluissa. Jos siis valitsija ja virkaan asettaja on Jumala, kannattaisi kai Hänen kanssaan neuvotella asiasta. Haluamme kai saman lupauksen kuin Job sai aikoinaan kärsimystensä jälkeen. Jumala antoi Jobille rauhoitetun majan: ja kun hän tarkasteli asuinsijojaan, ei sieltä mitään puuttunut!


Näistä saattaa seurata sinullekin tarpeellista palleahierontaa. Sain maistaa nuorten vitsipitsa kirjasta pari palasta. Tiedätkö, mitä tapahtuu, kun elefantti istuu dekkarin päälle? No jännitys tiivistyy – tietysti! He! Miksi sitten hevonen ostaa pattereita? Se haluaa olla virta-hepo. Hummani hei!