21.09.2023

VELKA – RAKKAUDEN VELKA

Olipa kulttuurin kylläinen aamu. Vietin aikaa Koskimiehen ja Sibeliuksen seurassa. Vanha virsi hyrisytti tuolta jostain kaukaa lapsuudesta. ”Soi kunniaksi Luojan, nyt virsi kiitoksen, Tuon kaiken hyvän tuojan ja suojan ainaisen.” Tekee mieli jatkaa: ”Hän Isä rakkahasti, ain vaalii luotujaan ja kaiken taitavasti, Hän ohjaa tuolta taivaasta”.


Ihan kyyneliin puhuttivat nuo Heikin vanhat rukkaset. Psalmeissa veisataan, että vapauttakaa vaivainen ja köyhä jumalattomien käsistä. Kyllä on ajankohtaiset sanat ja sävelet. ” Suo, että alttiin mielin, myös köyhää holhoomme” … Jospa emme sitoisi puivan härän suuta. Onhan työmies palkkansa ansainnut! Köyhä puhuu pyydellen, mutta rikas vastaa tylysti!


Köyhyydellä ja kurjuudella on monet kasvot. Kovin usein jämähdämme siihen, että puhumme vain taloudellisesta hyvinvoinnista. Kaikkein köyhin ja kurjin on Jumalan tuntemisesta paitsi jäänyt lähimmäinen. Hän on alasti! Vaan yhteistä on se, että me kaikki tarvitsemme raamatullista riemuvuotta. Raamatullinen riemuvuosi joka 50 vuoden välein tekisi meillekin hyvää. Se kuuluttaisi tekojen tasolla, että velkasi on maksettu. Velka on sovitettu! Yhtä hyvin taloudellinen velka kuin syntivelkakin! Joista synnin sovittaminen on huomattavasti tärkeämpää kuin taloudellinen helpotus – vaikkakin molempi parempi.


Rakkauden velka jää maksamatta meiltä kaikilta. Jos jotakin saadaankin aikaiseksi, aina tulee uusia rakkauden kuluttajia. Kaipaamme itse rakkauden lahjoja ja jossakin vaiheessa hyvällä onnelle muistamme senkin, että maistuis varmaan lähimmäisellekin. Näe ja kuule – välitä ! Tunne ja tiedosta – ja tee jotakin asian hyväksi. Rakkauden velkaa maksetaan pieninä asioina lähimmäistemme elämässä. Jumala Kaikkivaltias on jo hoitanut suuret syntikuviot. Niistä voi jokainen vapautua turvautumalla Häneen!


EI OLE MITÄÄN KAUNIIMPAA KUIN TYÖN KULUTTAMAT JA KOVETTAMAT RUKKASET.

RAKKAUDEN RUKKASET!