30.04.2023

TARPEELLISUUSTODISTUS

Koska vappu on niin kylmä ja kolea, että ulos ei oikein ole menemistä – päätän viettää työn juhlaa

työn merkeissä kirjoittamalla yhden blogin. Se sopii oikein hyvin tähän tunnelmaan. Jokaiseen suomalaiseen olohuoneeseen on nimittäin muuttanut hiljaisuuden hirviö. Uutisointi toi esiin lukemattomia ihmisiä koskettavan sairaanhoidollisen ongelman. Enää ei ole itsestään selvää, että tulet hoidetuksi. Yksittäinen lääkäri voi määrätä sinut ns. elvytyskieltoon, jolloin sinut jätetään muitta mutkitta odottamaan kuolemaa kitumalla. Perusteena on huono hoitovaste: hoitamisestasi ei enää ole hyötyä yhteiskuntaa ajatellen. Olet joutunut luokkaan: ei teille ole enää mitään tehtävissä.


Tämän vapun motto on siis, että ennakoi tuleva tilanne. Synkistä ajatuksista kumpusi toivon säde.

Voimme yrittää auttaa itseämme ja toisiamme kirjaamalla itse kukin tarpeellisuustodistuksen itsestämme. Todistuksessa kerromme, miksi meitä ei vielä kannata jättää heitteille tai pitkässä juoksussa tappaa. Omalle kohdalleni kirjaisin seuraavaa:


. Olen vielä niin hyvässä peruskunnossa, että veronmaksullani on merkitystä. Tietysti hoidan kaikki muutkin hoitooni vaadittavat kustannukset. Tästä hetkellisestä ensiavun tarpeesta huolimatta olen pyrkinyt olemaan rasittamatta ruuhkautunutta julkista sektoria. Hoidatan itseni yksityisillä niin kauan kuin osamaksusopimuksilleni on katetta.

. Jos nyt saan asianmukaista hoitoa, luulen, että en tarvitse yhteiskunnan järjestämää hoitopaikkaa vielä pitkään aikaan. Päin vastoin! Toimin yhä omaishoitajana, perheeni, naapuruston ja kaikkien eteen tulevien köyhien ja kurjien auttajana ja palvelijana.

. Kulutan kaiken minkä voin, jotta tekisin osani tavaroiden ja palvelujen yhteiskuntaa pyörittävän vaikutuksen maksimoimiseksi.

.Vaikka vanhenen, saan yhä äänestää!

. En syö lihaa 200 g enempää viikossa. Kasvatan osan ruuastamme. Istutan joka kesä ainakin yhden hedelmiä tuottavan hiilinielun.

. Olen esimerkillinen kiertotalouden fanittaja. Jopa siinä määrin, että emme varsinaisesti enää matkustele. Ainut huviajelu on kevät- tai kesäretki kunnan jätteiden keräilykeskukseen, siis vanhalle kaatopaikalle. Varaamme aina ongelmajätettä sinne vietäväksi, koska on tosi palkitsevaa jättää ne hyvään hoitoon ja itse vielä tällä kertaa ajaa kotiin omiin arkisiin askareisiin.

. Teen myös ennaltaehkäisevää valistustyötä. Eläköityneenä opettaja minulla on valmiit verkostot ja työskentelytavat. Kyläyhteisön kansankynttilänä ja matriarkkana jututan nuorisoa ja yritän ohjata heitä turvallisimmille teille. Ei nuoret energiajuomaa eikä kaljaa, ei. Kysykääpäs mummoiltanne käynyttä marjamehua. Eikä tupakkaa eikä ruohon pössyttelyä. Se se vasta epeli on, joka vetää henkoset kuivasta kaislasta. Älkää kuitenkaan polttako kasvojanne, älkääkä kulottako koko uimarannan kaislikkoa.


Herra tohtori. Elleivät elämäntapani ja toimintani pysty nostamaan hoitovastettani, haluaisin kuitenkin sanoa, että minusta olisi vielä ihanaa elää. Jos nyt kuitenkin katsotte, että elvytyskielto on kohdallani ainut oikea vaihtoehto, pyytäisin riittävän kivun lievityksen pientä lahjoitusta vastaan. Minulla olisi varaa ostaa hoitohenkilökunnalle uusi kahvinkeitin ja tuoreet sämpylät.