02.01.2024

LUMIKUVIA

Pihan pensasvalot ovat hautautuneet hankeen jo aikoja sitten! Pimeällä pilkottavat ja vähäeleisesti kertovat, että toiminnassa ollaan. Että voisiko sammuttaa? Voisi, jos kauhoisi lunta kuutiotolkulla siitä kohtaa, mistä päästään sammutuksesta vastaaviin laitteisiin. Valoista tuli kiva kuvatesti. Eikö näytäkin ihan valkealta kallolta, jossa on sisävalot! Ja kyllä kalloihin valoja tarvittaisikin. Nyt on jaastettu siitä, että on ollut tavallista lämpimämmät talvet. Syy on tietysti, kenenpä muun kuin ilmastonmuutoksen. Laulu ei muutu, vaikka lukemat vaihtelevatkin. Nyt, kun on superpakkaset ja lunta vaikka millä mitalla – syy on tietysti sanomattakin selvästi ilmastonmuutoksen. Koettakaa nyt hyvät intoilijat päättää, missä mennään. Eihän kaikki voi edes kohtuullisen propagandankaan kahleissa olla ilmastonmuutoksen syytä. Uskottavuus kärsii – uskokaa pois!


Jospa presidenttimme ei olisikaan lumikuvien sijaan nähnyt unikuvia. Hänhän toivotti uuteen vuoteen kaikille suomalaisille ja ehkäpä muillekin reiluuden henkeä ja ystävällistä toistemme kohtaamista. Vanhan kaavan mukaan vain toisin sanoin sanotuksi tuli tämä syvä viisaus: rakasta lähimmäistä niin kuin itseäsi. Kansanedustajille toivotan oikein menestyksellistä reiluuden toteutumista. Nimikin sen sanoo, että kansan! Näiden lähimmäisten ei kuulu hukkua byrokratiaan ja papereihin, vaan ensisijaisesti kommunikoida heidät tehtäväänsä äänestäneiden kansalaisten kanssa. No, vaikka velvollisuudet unohtuisivatkin vallan koukeroissa, pitäisi hyvien tapojen olla jokapäiväisessä käytössä. Tarkoitan yhteyden ylläpitämistä. En ole koskaan yrittänytkään soittaa, mutta kyllä sähköposteihinkin kuuluisi saada edes kiitoskuittaus. Avustajien ei mielestäni ole lupa karsia edustajalle lähetettyä postia. Jos kansalainen näkee vaivan, on ehdoton edellytys, että posti luetaan ja siihen vastataan. Tästä en tingi edes työtaakan tai reiluuden takia.


Meitä kristittyjä neuvotaan, kun emme oikein tiedä miten toimia kinkkisessä tilanteessa, että mieti – mitä Jeesus tekisi. Hän on paras esimerkki! Jeesus ei löperöinyt, vaan toiminta oli yksiselitteisen suoraa ja tilannetta vastaavaa. Hän ajoi ulos riivaajat, kaatoi rahanvaihtajien pöydät, kohtasi parantavalla voimallaan sairaudet ja raihnaudet. Hän söi syntisten kanssa ja kutsui heitä yhteyteensä. Käsi oli ja on ojennettuna kärsivää kohti: tartu tästä. Hän pyysi kaikkia tarttumaan, mutta ei vaatinut kiitosta tai vastapalvelusta. Jeesus kyllä kyseli, että mihin mahtoivat jäädä ne loput kymmenestä, jotka parantuivat, koskapa vain yksi näki tarpeelliseksi tulla kiittämään. Jeesus murehtui Lasaruksen kuoleman äärellä, koska lähimmät, Martta ja Maria eivät käsittäneet Hänen jumalallista voimaansa. Jeesus odotti omiltaan yhteyttä hikoillessaan Getsemanessa verta tulevan tuskan kohtaamisen takia. Eivät pysyneet edes hereillä rukoustuesta puhumattakaan! Jeesus teki opettaessaankin työtä jokaisen kohtaamansa ihmisen edestä. Hän ei suinkaan tullut ymmärretyksi saati saanut osakseen kiitollisuutta – siitä huolimatta Hän ei moittinut, tehnyt tehtävää yhtään huonommin eikä tietenkään hautonut koston ajatuksi ja lupauksia siitä, että koska eivät arvosta, en auta minäkään enää. Kuule, kuolisitko niiden edestä, jotka sinua lyövät ja sylkevät!