450

07.04.2024

EMPATIAA OPPIMASSA


Rutiinien riemua! Enpä olisi uskonut nuorempana, että vanhempana isomummon dosetin täyttäminen mittaa aikaa. Kuulkaa, aina on dosetin täyttämisen aika! Mihin ne kuusi muuta päivää katosivat ja mitä merkityksellistä ne veivät mennessään. Dosetista dosettiin ei voi olla elämän sisältö ja tarkoitus! Missä mättää ja miten mättää? Raamatussa sanotaan, että Jumala lyhentää aikaa ja päiviä, koska me emme muuten kestäisi olevia ja tulevia koettelemuksia. ”Päästä meidät pahasta”- rukous on tosi tärkeä tästäkin näkökulmasta.


Tietävät nyt, että ruokaa ja syömistä on kautta historian kulun käytetty diktatuurien aseena. Jos se kelpaa pahaan, voitaneen olettaa, että ruokaa voidaan käyttää myös empatian aseena ihmishenkien pelastamisesta puhumattakaan. Presidenttimme pitkä haastattelu totesi, että kaikki lähtee empatiasta ja välittämisestä. Tulkoon tässä empatian oppitunti oman elämäni esimerkkinä.


Ovella soitteli Taloustutkimuksen haastattelija. Vanhempi ruovashenkilö pyysi päästä sisään ja esitteli kaulassa roikkuvaa turvatunnistetta. Voisinko millään, voisitteko mitenkään … Huokasin sisään päin ja totesin, että ruoka on liedellä ja tarvitsevat kahta kättä. Ruokailun jälkeen haluan päiväunet. Vai päiväunet, minä tässä tätä työtä. Enkö mitenkään voisi, olen tullut niin pitkästä matkasta! Lähimmäiseni kasvot ihan vääristyivät siitä ajatuksesta, että sulkisin oven. Empatia tuli esiintymislavalle. No, jos voit kysellä samalla, kun teen ruokaa, olkoon menneeksi. Ja haastattelu eteni sitä mukaa kun broilerileikkeet kypsyivät ja perunat keittääntyivät. Salaattia sivujuonteena ja niin pois päin. Kun ruoka oli valmista, oli haastattelukin tehty. Maistuisiko sinullekin, kun kerran tämä ruoka nyt tähän valmistui. Hyvä tavaton, no kyllä maistuisi. Siis aterioimme. Otatko jälkiruokakahvin kanssamme. Voi ihmeellistä, otan mielelläni. Pöytäkeskustelu oli hyvää ja ruoka maittoi. Kiitos niin tavattoman paljon. Minun pitää nyt jatkaa matkaa. Ole hyvä. Tuossa on wc, jos tarvitset ennen matkaan lähtemistä. Kiitos, kyllä tarvitsen. Kiitos kaikesta!


Mitä broilerileike-ateria opetti empatiasta. Saatoin helpottaa raskaan työn tekemistä ja hälventää torjutuksi tulemisen iskuja. Ihmettelen kyllä, että EU laittaa ihmiset asialle, kun sama haastattelu hoituisi tietokoneella. Mutta mikä minä olen arvostelemaan. Toisen asemaan asettuminen on paikallaan. Miltä itsestäni tuntuisi kahlata kylmässä sohjossa, jossa ovia vedetään vihaisesti kiinni nenäni edestä! Ja jos nyt summataan oppi oikein rehellisesti. Itse en menettänyt yhtään mitään, en edes aikaa, sillä olisinhan ollut saman ajan keittiössä muutenkin. Lähimmäinen sai arvostusta ja lämpöä ja Jumala kunniaa. Raamatun perusteella otin kurjan kulkijan huoneeseeni ja kävelin kappaleen matkaa yhdessä hänen kanssaann. Kummallekin kävi hyvin!