23.06.2023

PATIORETKI

Ihmiset maksavat elämyksistä – joskus jopa henkensä. Yksi on addiktoitunut adrenaliiniin, toisella vain on varaa tehdä, mitä miellyttää. Minusta sellaiset elämykset ja kokemukset ovat parhaita, jotka eivät juuri maksa mitään ja ovat turvallisia. Arkihan se niitä elämyksiä juuri tarjoaakin, jos meillä on välillä lapsenmielisyyttä ja viitseliäisyyttä! Telttaretki mummolan patiolle on juuri tällainen elämyskokemus! Eikä se ollutkaan ihan tavallinen tilanne. Kyllä ovat ihmisen majat ja tilat pikkuruisia ja haavoittuvia. Hirvittävässä ukkosen ryskeessä ja veden kaatosateessa nökötti pieni suoja nukkuvia ihmisiä varten. Mummo seisoi ötökkäverhon takana ja siunasi rakkaitaan turvaan kaikelta pahalta! Rytinän keskellä nuorimmainen oli herännyt ja todennut, että kylläpä on rauhoittavaa tuo sateen rapina ja sitten vain turvallisesti – krooh! Osaisivatpa aikuisetkin tämän läksyn: pauhatkoon maailma, minä nukun rauhoittavassa Jumalan sylissä.


Juhannuksena muistetaan Johannes Kastajaa! Harmi kyllä, liian monet tekevät tuttavuutta Jopas on Kallistettavan kanssa, ja tällähän ei oikeastaaan ole mitään tekemistä juhannusjuhlan perimmäisen tarkoituksen kanssa. No, ihmisille ei kelpaa kyllä mikään. Johannes Kastaja saarnasi parannuksen tekemistä sirkkoja syöden ja taljaan kietoutuneena. Ihmiset pitivät pöhkönä. Jeesus söi ja joi syntisten kanssa ja toivotti heidät tervetulleikse Jumalan valtakuntaan. Ei kelvannut! Hänet ristiinnaulittiin pahantekijänä. Olisikohan ihmisten aika ottaa selvää näistä miehistä ja heidän sanomastaan!


Suuret juhlapyhät hiertävät esiin monet ahdistukset. Tuntuu, että kaikki muut valmistautuvat juhlimaan ilman huolten häivää. Sehän ei tietysti pidä paikkaansa, mutta tunteille on vaikeata mahtaa mitään. Omat huoleni ovat pieniä monen muun huolten ja rasitteiden rinnalla. Ei kuitenkaan pidä vertailla, sillä huoli ja sen kantaja ovat kukin yksilöllisiä ja kokevat asiat omalla tavallaan. Mutta taakkojen alle en halua hautautua! Niinpä yön hiljaisina hetkinä julistin: kuulkaa kaikki taivaassa ja maan päällä. Minä kieltäydyn hätäilemästä huomista. Herrani ja Vapahtajani Jeesus ei ole hyljännyt milloinkaan eikä Hän tee sitä nytkään. Isä on Kaikkivaltias ja hoitaa asiat ajallaan ja tavallaan muille hämmästykseksi ja itselleni iloksi ja vapautukseksi. Niin se on ja amen! Kiitos Herra, että apu on jo lähetetty tulemaan ennen kuin itse edes hoksasin huutaa sitä.