LUOTTO MENI!

Yksi dokumentti voi mullistaa koko ajatus- ja käsitysmaailman. Ohjelman nimi oli kutakuinkin näin: likainen, vihreä vallankumous. En usko vihreyteen aatteena, mutta luonnosta huolehtimiseen kyllä. Kovasti! Valtamedia vaahtoaa sähköautojen puolesta, vaikka nykyiselläänkään ei ole riittävästi edes latauspisteitä, saati sitten sähköä. Täällä periferiassa naakatkin nauravat sähkön käyttämiselle: pakkanen ja välimatkat tekevät koko rakkineesta naurettavan. Ja sitä paitsi vain harvemmilla kehäkolmosen pohjoispuolella asuvilla on varaa tuosta noin laittaa kakkosautoon käytettynäkään 50 000 euroa. Autohan maksaa melkein tavallisen perheen asunnon verran.

En ollut tiennyt, mitä kaikkea sähköautojen valmistaminen vaatii! Dokumentti puhui harvinaisista ja kalliista maametalleista, joita kaivetaan jättimäisistä avolouhoksista. Esimerkit näytettiin Kiinasta ja Chilestä. Koko seutu oli pilattu ja liattu suunnattomien maa-alueiden osalta. Vanha pariskunta kuoputti maata louhoksen reunalla. Puissa ei kasvanut enää lehtiä; miten saastunut maa muka tuottaisi heille syötävää satoa. Pohjavesi oli loppuun käytetty tai pahasti saastunut. En ihmettele yhtään, että ihmiset menehtyvät pelkoon: mikä maanpiiriä lopulta kohtaa. Jesaja kuvasi tätä päivää tarkasti: maa tyhjentämällä tyhjennetään ja ryöstämällä ryöstetään … maa murehtii, lakastuu, nääntyy … maa on saastunut asukkaittensa alla, sillä he ovat rikkoneet lait, muuttaneet käskyt ...

Miten poliitikoilla on otsaa puhua vihreästä aallosta tai vallankumouksesta, vihreästä siirtymästä. Mikä oikeus meillä länsimaissa on pilata maa, vesi ja ilma toisella puolella maapalloa ja ajaa sitten puhtaammassa ilmassa vähäpäästöisellä autolla. Selvisi sekin, että himoitsemme näitä metalliaarteita, mutta meillä ei ole ollut aikaa selvittää näiden harvinaisuuksien kierrättämistä.

Dokumentissa haastatellut älyköt muistuttivat, että tälläinen tuho koskettaa lopulta koko maapalloa. Ihmisten ja maan röyhkeä riisto on lopulta oman oven takana: luonnonmullistuksina, pakolaisaaltoina ja lopulta sotina. Summa summarum: isoin ympäristöteko, jonka perheenä voimme auton suhteen tehdä on vanhan Volvon kunnostaminen ja ajokilometrien kohtuullinen kartuttaminen!

Jaa tämä sivu