19.12.2023

KIITOS

Nyt näyttää tosirytinät alkavan Islannissa. Muistetaan heitä koetuksessaan rukouksin. Kun me täällä kokoonnumme kuusen ympärille, lähimmäisillä on murhe ja hätä. Ja annetaan kiitosmielen kummuta sydämistä: paljon on aihetta kaikilla kiittää! Kiitollisuus ja kiitosmieli ovat hyviä joulurauhan kasvualustoja.


Saimme kokea esimerkillistä toisen huomioon ottamista. Jättipulkkamäessä on mukavaa. Paikalla oli myös isä tyttärineen. Mäenlaskupaikalla on katos ja makkaran paistamisen mahdollisuus. Siinä pyöriessämme meille ihan vieras isä kysyi, että maistuisikos teillekin makkara. Tulin ottaneeksi liian paljon mukaan. Tytöt eivät jaksa syödä kaikkea. Hyvästä sydämestä voi siis kummuta vaikka makkaraa. Arjen pienet hyvät huomioimiset ja teot ovat lääke mielelle ja tässä tapauksessa myös koko kropalle. Nam!


Eivät ne tuolla Brysselissä ymmärrä suomalaista elämäntapaa. Kun syrjäkylillä pyöritellään kiviä, hankitaan elantoa kaupungissa pullojen keräämisellä. Pullot ovat köyhien valuuttavarantoa! Ja nyt pullojen kierrättäminen on vaakalaudalla. Aikovat tosissaan lopettaa tämän suomalaisen ympäristöteon. Kyllä pitäisi meppien umpeenkorkata tällaiset suunnitelmat. Mitä järkeä on muuttaa käytänteitä, jotka sopivat tänne. Niistä pitäisi tehdä paremminkin pullokulttuuri- perintökohde! Käy katsomassa kansaa, joka kerää pulloja – saatat innostua itsekin. Ja entäpä sitten perusteet moiselle teolle. Että pitäisi siirtyä uudelleen käytettäviin pulloihin. Mikä investointien ja veden kulutuksen taakka. Jos pullot jäävät muovisiksi, ne eivät kestä kovin montaa pesukäsittelyä – ja sitten ne jo aika varhaisessa vaiheessa joutuvat kuitenkin granuloitaviksi. Pullojen pitäisi olla lasia ja käyttö melko samanlaista kuin enlantilaisten maidon jakelun. Kiusa se on kuluttajalle ja yrittäjälle pienikin kiusa.