28.10.2023

RAOTETAAN KANTTA

Viljelemme ja varjelemme vaikenemisen kulttuuria, koska puuttuu inhimillinen keskustelukulttuuri!

Tämä tuoreen lehtiartikkelin täyskympin ajatus ja tosiasia lohdutti minua tämä aamuna – ja samalla myös rohkaisi. Erilaiset mielipiteet ja rakentava kritiikki vievät asioita lähes aina oikeaan suuntaan. Ne toteavat vallitsevat olosuhteet siedettäviksi tai todistavat, että muutosta tarvitaan. Mitä pahaa tässä voi olla? Teemmehän inventaarioita ja arviointeja lukemattomissa muissakin asioissa. Asiat asioina ja ihmiset ihmisinä! On vaan niin pitkä läksy omaksuttavaksi.


Käyn aina kamppailun – kertoako vai ei! Ei siinä mitään, mikäli minut itseni leimataan harmittomaksi hulluksi – mutta, jos teen väärin tai vahinkoa Jumalan silmien edessä niin, että vakavat asiat muuttuvat naurunalaiseksi – siinä on syytä kyllin olla hiljaa. Raotan lipasta! Minun tehtäväni tässä tiedonvälityksessä on kertoa, mitä näin. Jumala huolehtii siitä, että joku, joka tietoa tarvitsee, tulee sen saaneeksi. Päämäärälogistiikka on siis Jumalan hoidossa, ei minun. Ja koska en milloinkaan tiedä, milloin minulle annetaan katsottavaa, en voi ryhtyyä tehtailemaan olemattomia sanoja ja kuvia. Olen siis itsekin ikään kuin turvassa.


Viime yöltä, uninäky. Perheväkeä ja sukua oli koolla. Ennalta varoittamatta pohjoisen taivaalla jysähti sanoin kuvaamaton räjähdys. Taivas täyttyi punakeltaisesta tulesta ja mustasta savusta. Hetken päästä joku meistä totesi, että nyt tulee toinen. Ja tulikin. Toinen vastaava räjähdys. Räjähdyksen rippeet näyttivät kulkeutuvan koilliseen. Sitten olinkin jo veneessä. Syvässä vedessä oli valtavasti ikään kuin valmiiksi fileoituja lohia. Niitä oli valtavasti kuin puuromaisena seoksena hämmennettäväksi. Tähän näky päättyi.


Räjähdyksistä tuli ensimmäiseksi mieleen Gaza. Vaan koska jysähdykset olivat pohjoisen taivaalla ja kuolleita lohia oli kahmalokaupalla – ajatukseni siirtyi pohjoiseen esimerkiksi Norjan rannikolle. Jospa rikottuja putkija seuraakin räjäytyskokeet tai tahallinen sabotaasi. Eikö valtavien räjäytysten kantamat ole vaikutuksiltaan valtavat. Voi siinä siis käydä kassilohillekin joukkoteurastus. Näin ollen tuhotyö olisi valtaisa vahinko ja menetys niin maalla, merellä kuin ilmassakin. Voi! Lienee mahdollista myös, että Islannin tulivuoret paukkuvat. Seuraukset voivat olla mittasuhteiltaan samalla tavalla täysin katastrofaaliset. Paineaallot ja yllättävä meriveden lämpötilan muuttuminen. Mitä kaikkea muuta!


Tällä tavalla siis tänä päivänä inhimillisen keskustelukulttuurin vaikuttavuutta koetellen. Sanovat, että vaikeneminen on kultaa! Olen samaa mieltä, monissa asioissa. Mutta kuka jättäisi varoittamatta vaarasta ja antamatta hälytystä? Tuskin vastuullinen vastaanottaja. Vara ei venettä kaada, mutta välinpitämättömyys voi sen tehdä hyvin helposti.