08.12.2023

KIITOSMIELI

Olipa hassua! Katsoin tänä aamuna vielä hämärissä kelloa. Tuli ihan agenttimainen olo. Kellonaika osoitti lukemia 08.08 ja kun päivämääräkin oli 08 – herättivät merkinnät hilpeyttä. Ja hilpeys eli elämisen sietämätön kepeys oli kyllä tervetullut vaihtelu omiin ajatuksiinkin. Ei niin, että olisin ollut kovin matalamielinen, mutta tekstejäni lukenut voisi kai väittää, että ei kyynistymiseen kovin pitkä matka ole.


Päivän Sana on mitä ajankohtaisin! Sananlaskuissa neuvotaan, että ”älä ole omissa silmissäsi viisas”, sillä tämä ylpistää ja karkottaa nöyryyden. ”Pelkää Herraa ja karta pahaa”! Niin, pelkäämisessä ei ole kysymys hampaiden kalisemisesta, vaan kunnioittamisesta ja arvostamisesta ja arvottamisesta yli kaiken muun. Ja kukapa ei karttaisi pahaa, jos sen näkee ja oikein oivaltaa. Tämän muistan muutenkin: ” Herran pelko on viisauden alku”. Sitä kohti siis!


Ihminen kaipaa kiitosta tekemisistään. Kuulkaa niin kaipaa Kaikkivaltiaskin. Meillä on kuin onkin valtavasti syytä kiitokseen ja kiitollisuuteen. Kiitosmieli luotsaa ajatuksemme ja olemuksemme yläkuloon. Jumala kääntää siis itselleen tarkoitetun kiitoksen takaisin kiittäjälle. Hyvä ja kaunis kiertää. Tämä on parasta mahdollista kierrättämistä. Mistä siis voisit kiittää Jumalaa tänä päivänä. Jos et osaa etkä voi kiittää Luojaasi, aloita perheestäsi, ystävistäsi ja työtovereistasi. Kiitosvoima on ydinvoimaa ja säteilykin on kohdillaan. Kiitollinen ihminen valaisee kasvonsa ja sitten koko huoneen.


Olipa metkaa. Yksi ihminen päätti ottaa linnan juhlista kaiken irti ja kätteli peräti kaksi kertaa. Eihän se ihan etiketin mukaan mennyt, mutta osoitti isäntäväelle, että tuolle ihmiselle tämä on kerran elämässä tilaisuus ellei sitten ollut turvakoodin ylläpitämistä. Presidenttimme oli vapautunut, liikuttunut ja iloinen omissa ja itsenäisyyspäivän juhlissaan. Pälkähtipä sitä seuratessa päähän, että miksi Tohtori Haukio ei ryhtynyt presidenttiehdokkaaksi. Luulenpa illan myöhäisinä hetkinä käydyissä keskusteluissa puolisosta kehkeytyneen melkoisen kosmopoliittin! Ja Niinistö itse jatkaisi elämäänsä linnassa ja auttaisi tiedoillaan ja taidoillaan vaimoaan kansakunnan luotsaamisessa. Eivät menisi sisäpiirin tiedot ja kokemus hukkaan. Itse asiassa, tälle ajatukselle nostan hattua: siis vielä kerran pojat! Miksi maan mahtavat ja viisaat eivät tätä itse hoksanneet!


Muistatteko mainoksen, jossa lapset leikkivät ullakolla ja tyttönen tarjoaa suklaata leikkitoverille suuresta rasiasta. ”Jos söisit leikilläsi!” En tiedä, kumpi katsojaa koskettaa eniten: lapsen toivosta ja odotuksesta loistavat silmät vai painunut katse ja pää, kun tosiasiat eivät leikkien muuksi muutu.