Mielipiteitä maailmalle elokuussa 2022

PRO – MYRKYTTÖMIN KUNTA

Joroinen on Suomen liikkuvin kunta! Joroinen on hyvä kunta, hieno kunta, upea kunta! Voisimmeko olla myös Suomen myrkyttömin kunta? Tällä toiveella lausun Joroisten tekniselle toimelle, puisto-osastolle ja sen myrkytysjaostolle julkisesti seuraavaa. Kohteeni on kirkonkylän keskiössä oleva viheralue, Rapilan puistikko tai pusikosto, joka on jälleen myrkytetty jättibalsamin takia. Myrkytyksestä ilmoitetaan maan tasalla olevalla kyltillä pitkästi ja vain suomeksi. Alueella asuu merkittävä määrä maahanmuuttajia, jotka eivät ymmärrä pitkää selostusta. Turvallisuuden takia tarvittaisiin ainakin kolmea eri kieltä ja varmuuden vuoksi pääkallotkin olisivat paikallaan. Varoaika kestää tämän vuoden loppuun. Liikuntapoluilta tuli samankaltaista palautetta. Jos kulki reitin vastapäivään huomasi varoituksen polun alussa ja tuli syöneeksi myrkytetyt metsämansikat!

Ei saa kitistä ellei keksi vaihtoehtoa. Tällaisen viherpläntin kohdalla viikatemies ja kuihduttaminen olisivat ihan paikallaan. Turha meuhata biodiversiteetistä, jos menemme matalimman aidan kohdalta. Sitä paitsi kylän raittia viikate olkapäällä kulkeva henkilö tekisi hyvää yhteistyötä hengellisten yhteisöjen kanssa. Viikatemies muistuttaa kuolevaisuudesta ja parannuksen tekemisen tarpeellisuudesta. Kaksi ekopläjäystä yhdellä iskulla!

Kiitos kaikesta hyvästä ja kauniista.

SALAINEN MUMMONTAPPAJA

Puutun nyt arkiseen aisti-irrotteluun! Aistiminen on nykymaailmassa yhteisöllinen, ei yksityisasia.Ensin omat virheet, sitten vasta toisten. Olen koko ikäni saattanut ihmiset yskään ja hengenahdistukseen liiallisella parfyymin käyttämisellä. Koulussa erottivat liikkeeni hajuvanasta: tästä on kulkenut Kylli! Olen saanut myös asiakaspalautetta paikallisessa s-marketissa ja terveyskeskuksessa. Toisessa julkinen nöyryytys ja oletettu tukehtumiskuolema tuli ohi kulkeneelta asiakkaalta. toinen ensiavun lääkäriltä, joka unohti sydänoireet omaan aivasteluunsa. En puolustaudu, vaikka vieläkään en käsitä, miksi kukaan ei kilju hieltä ja pesemättömältä ihmiseltä haiseville lähimmäisille. Olemme molemmat ympäristöhaittoja.

Olen aina pitänyt nuorten puolta. Niin nytkin! Siksi ystävällisesti neuvon, että melu ei tee miestä! Murhaavasti meuhaavalla mopolla saa huomiota, mutta ei oikeata kiinnostusta! Tytöt tykkäävät kaihoisasta ja viipyilevästä katseesta paremminkin kuin tärykalvot rikkomaan viritetystä ajoäänestä. Mummoilta pysähtyy sydän ja kahvit on hengityselimissä! Voisiko tästä puhua vaikkapa päivänavauksessa.

Kovasti on villiintymään päin myös bassolaulanta autojen takakonteista. En uskalla ajatella, miten käy ajajan itsensä ja kyydissä olevien aivoille. Kadulla kulkevan sydän tahtoo ottaa sekin ilon irti jumputuksesta ja tanssahdella miten mielii. Se on tappotahtia, se!

Eivät ole viisaita aikuisetkaan, eivät. Kun yrittävät lisätä liikenneturvallisuutta, päätyvät meluhaittoihin. Töyssyistä yli ajavat peräkärrit ja suuret ajoneuvot rämisevät ja kolisevat jarruttaessaankin kuin maailmanlopun edellä. Liian moni aikuisistakin hoitaa vain yhden asian ja aiheen kerrallaan. Pää kiinni, sanoo mummo melussa!

KUOKKIJANA VILU JA NÄLKÄ

Suomalaisia koteja on nyt kuritettu koronalla ja Ukrainan sodan kauhukuvilla. Kaiken tämän keskellä alkaa energia- ja ruokakriisi. Nyt tarvitaan sosiaali-psykologista viisautta ja taitoa, että emme aja koteja täydelliseen puutteeseen ja kurjuuteen. Vilu ja nälkä ovat kutsumattomia vieraita!

Päättäjät pohtivat, mitä tehdä, miten helpottaa talveksi kriisiytyvää tilannetta. Ehdotan yhteisöllisiä menettelytapoja. Kotien pitää pysyä lämpöisinä turvasatamina, joissa saa kunnollista ruokaa!

Vähennetään valoa sadoilta ja tuhansilta tiekilometreiltä moottoriteiltä, joissa ajaa yhä harvempi sähköautokin. Taajamissa tarvitaan valoa turvallisuuden takia. Eikä lämmitetä katuja, vaan käytetään hiekkaa. 

Pudotetaan lämpöä merkittävästi niissä yleisissä toimipaikoissa, joissa asioidaan ulkovaatteet päällä. Kohteiden työntekijöille annetaan ylimääräisiä lämmittelytaukoja! Kauppakeskukset, urheiluhallit …

Uimahallien ja treenisalien saunojen ei välttämättä tarvitse olla päällä koko vuorokautta! Tehdään tämä ja paljon samanlaista ja mietitään vasta sitten kotisuihkun lämpöä ja kestoa.

Ja tuetaan ensimmäiseksi niiden kotien energialaskua, jotka ovat suoran sähkölämmityksen varassa ilman yhtään apua antavaa tulisijaa.

Demokraattista ruoka-apua perheille annetaan parhaiten tukemalla kouluruokailua. Lapset tarvitsevat vankan, proteiinipitoisen liha- ja tai kalaruuan varsinkin perjantaisin ja maanantaisin. Monet perheet sinnittelevät puuro- ja vellilinjalla. Ja jos kerran on rahaa ylimääräisiin lapsilisiin, annetaan kerta-apu niille ihmisille, joiden nettovuosiansiot eivät yllä yli 20 000 euroon. Näin tulevat autetuiksi ahdingossa olevat ihmiset ikään katsomatta.

Sijoittajille opetetaan, että munia ei pidä laittaa yhteen koriin. Niin ei saa tehdä politiikassakaan. Vihreä energiavalmius on vielä pitkään kesken. Meillä on nyt sähköautoja käyttävä kansa, jolla ei ole, millä ladata!

Jaa tämä sivu