31.05.2023

KESÄVIERAS KYNNYKSELLÄ

Nyt tuli kutsumaton kesävieras! Oravanpörriäinen pyörii etupihalla ja ilmaisee pähkinätoiveensa tirskahdellen ja hypähdellen. Eikö tässä talossa palvelu pelaakaan! Pähkinöitä please. Ei saisi ruokkia ja toisaalta näin söpö kommunikointi houkuttaa tyhmiin tekoihin. Kesällä tunteet kuumenevat, oravillakin ja tyhmyyden työt ja väärät valinnat ovat lähempänä kuin arvaammekaan. Parasta pitää siis suojaovi suljettuna! Jos orava pääsee täyteen vauhtiin olohuoneessa, siitä on oksat pois ja jälkien siivoajalta hermotkin. Lasten kanssa on oltava erityisen tarkkana: orava puree säikähtäessään kipeästi eikä tautien tarttuminenkaan ole kiva kesävieras sekään.


Orava ei osaa kesävieras etikettiä ollenkaan! Ihmisten se pitäisi osata. Sopimalla vai yllättäen, siinäpä vasta pulma. Mutta ei koskaan vain sen takia, että juuri nyt itseäni kyllästyttää, kelpaa millainen seura hyvänsä. Samat säännöt koskevat yhteisöjen pihaoleilua. Pitäisi olla pitkät tuntosarvet. Haluaako naapuri nyt lukea kirjaansa kaikessa rauhassa vai ihastuuko hän, jos keskeytän jorinoillani. Kesä on hempeä ja hieno. Ollaanpa mekin hienotunteisia ja herkkiä aistimaan toistemme tarpeet. Joskus pylly pystyssä voikukkaraivoaan purkava naapuri voikin olla ihanassa omassa kuplassaan ajatustensa kanssa!


Mökkivieraat ovat oma lukunsa hekin. Tähän maailman aikaan on kyllä must, että kuljeskellaan evästuliaisten kanssa vieraaksi mentäessä. Kymmenes saunapyyhe tai löylykauha eivät jaksa ilahduttaa, ellei ole mitään tarjottavaa yllätystulijoille. Ja kyllä on niinkin, että vaikka oma rauha joskus häiriytyy, voi yllätysvieraan tullessa saada pitää enkeleitä vieraanaan. Emme saisi unohtaa omasta mukavuudesta hellittämistä, josta saattaakin koitua siunaus. Meitä on opetettu vieraanvaraisuuteen hyvästä syystä! Ja ne saunakaljat. On epähienoa tunkeutua kesämökille mäyräkoiransa kanssa ainakin silloin, kun tiedetään, että tässä talossa ei saunakaljoista pidetä.


Herkällä tunnolla hetkessä! Kun kaislikossa suhisee, kun aallot liplattavat ja nuotiotuli lämmittää, kun pörriäinen ja perhonen änkeävät samaan kukkaan, kun räiskäle tirisee pannussa ja itse savustetun kalan tuoksu tunkeutuu sieraimiin. Hyvää kesää tutuille ja tuntemattomille!