26.05.2023

PATIOROMANTIIKKAA

Kun ihminen vanhenee, on tärkeätä, että on kaunista ympärillä: silmän sirittää, korvan kuulostella ja käden koskettaa ja hapuilla. Isomummolle on tehty etupatioparatiisi ja takapatioparatiisi sen mukaan, miten paistaa tai varjostaa tarpeen näkökulmasta. Kun hiihtelee näiden kahden välillä, tulevat päivän liikunnalliset metrit suoritetuiksi kuin huomaatatta. Joku kutsuisi tätä kukkaterapiaksi, itse sanon terveeksi järjeksi. Huolestuin, kun mummo seurasi kahta murua ruokapöydän lasilevyn alla. Tiiraili aikansa ja kun kysyin, mitä varten, sain vastauksen, että katson, kumpi muruista voittaa matkan pöydän keskipisteeseen. Jaahas! Tai sitten kysymyksessä oli äidillinen huomautus, että ei riitä, että pyyhkii pelkästään lasin päältä.


Patio ja ruukkuistutukset ovat palkinnon veroinen keksintö. Kaunis tulee lähelle ja sitä on helppo hoitaa ja huoltaa. Monelle kukkaset ovat ainut puhekumppani. Kyllä orvokitkin alkavat nauraa, kun niille juttelee! Ja vuoropuhelu näkyy loistona niiden puolelta. Kun on ikänsä melonut Haukiveden luonnonsuojelualueen vesiä ja kolunnut rantoja ja kaislikkoja, tarvitsee samansuuntaisen kokemuksen, mutta ilman varaa ja rasitusta. Siirtyminen oman saaren mökkirantaan ja siitä sitten pienin luopumisen palasin patiolle päivää paistattamaan. Ihmisen kokoinen elämänkierto, mutta aina luonnon seurassa ja paljolti sen ehdoilla. Pilvetkin puhelevat takaisin: näytät ihan istuvalta koiralta tai lentävältä linnulta … Isomummon mielestä pilvet eivät ole enää niin valkeita kuin ennen. Saattaa pitää hyvinkin paikkansa. Lainaankin tähän kolmevuotiaana muotoilemaani luonnonsuojelurunoa: lintu lentää oksan päälle kiinni. Lapsen mieli ei tiedä saasteista, mutta käsittää, että lintu kuuluu ilmaan ja huikeaan lentoon. Kiinni oksaan jää vain silloin, kun lepopaikassa on jotakin pahasti vialla.


Tänä aamuna aamulaulu sopi aiheeseen kuin nenä päähän. Oi katso mikä aamu, yön varjot katoaa, ja linnut pienimmätkin ylistää Jumalaa; niin täydellinen taas on Herran luomistyö, oi katso mikä aamu, jo päättyy pitkä yö!