486

11.06.2024

TIKUN NENÄSSÄ

Kesällä tikun nenässä voi olla tikkupulla, nuotiomakkara – ja onpa tikkuun pistetty myös jäätelö, tikkujäätelö! Tutkin perhepakkauksen yksittäistä annosta tästä kaikkien tuntemasta, historiallisesta herkusta. Suomessa tikkujäätelöllä ja hernekeitolla on ihan oma historiansa. Sitten pyrki naurattamaan! Pakkaukseen oli präntätty teksti, että tällaisen syöminen tukee maailman metsiä, taloudellisesti arvatenkin. Syöjälle tikun nokkaan jää kysymyksiä. Tikku on puusta. Sen takia hakataan siis metsää tuhansia ja taas tuhansia jäätelötikkuja varten vuodesta toiseen, vuosikymmeniä. Kuinkahan paljon yhdestä jäätelöstä kompensoidaan maailman metsille? Ja entäs sellunkeitto sitten. Tikkujäätelö on pakattu paperiin ja monet tikut pahvipakkaukseen. Milläs maksat moisen metsien menekin! Pidetäänkö kuluttajaa pöhkönä: ensin syöjä selittää itselleen, miksi juuri nyt on saatava lohtujäätelö; sitten on ympäristöahdistuksen peittoamisen vuoro; kyllä saan syödä, kun niin kamalasti kompensoidaan ja korvataan – eihän minun jäätelöhetkeni maailman metsiä kaada. Ai niin! Ja kaiken huippu: jäätelö on tehty maidosta. Lehmänpierujen kompensaatiosta ei puhuttu mitään, varmaankin häveliäisyyssyistä. Jos tällä rätingillä ei herkkuhetki muutu kauhukokemukseksi, on syöjä paatunut ja paha, ymmärtämätön ainakin. Puusta pudonneen tikun nokkaan voi kuulkaa laittaa voikukan lehden. Siitä seuraa lepohetken vihreä viive!


Politiikan puolella tikun nokassa keikkuu usein Israel. Gazan kysymys on maailman huulilla. Historiallista kokonaiskuvaa käsittää aniharva, ainakin julkisesti. Yhden argumentin varassa, siis siviilien kärsimyksen kauheuden takia ei voi tehdä oikeutettua kokonaiskuvaa kummaltakaan puolelta. On tunnettava historia ja molempien puolien uskonnollinen viitekehys. On siis maltettava ottaa selvää eikä poukkoilla porukan mukana.

Yritän itse ymmärtää! Siksi rohkenen tarjota teillekin kamalasti yksinkertaistetun ajatusraakileen. Ensiksikin pitää muistaa, että 1948 perustettiin juutalainen valtio – Israel. Ei perustettu eikä perusteta vieläkään vaadittua Palestiinan valtiota. Kyllä se sopii perustaa, kunhan joku on valmis antamaan maata vapaaehtoisesti. Juutalainen valtio tarvittiin holokaustin takia. Palestiinalaisia ei kukaan vienyt keskitysleirille. Heidät on toivotettu tervetulleiksi lukuisiin maihin. He voivat asua myös Israelissa edellyttäen, että tekevät terroristeilleen selväksi, että eivät halua olla missään tekemisissä väkivaltaisen elämän ylläpitämisessä. Niin suoria linjoja vetelen, että väitän maailmanrauhan alkavan siitä, että tavalliset palestiinalaiset pistävät ensin Hamasin ja muut samanlaiset järjestöt kuriin ja nuhteeseen. Vaikka tehtävä lienee mahdoton. Perustelen sitä sillä, että Palestiinan valtion synnyttäminen on niin suuri agenda rakentajilleen, että monen henki saa mennä, myös omien!


Tuodaanpa tilanne lähemmäs ilman itämaista eksotiikkaa. Ruotsissa maahan muuttaneiden määrä on valtava. Muslimien osalta voisi hyvinkin syntyä ajatus eurooppalaisen kalifaatin perustamisesta. Tätä voidaan vallan mainiosti perustella sillä, että väestömäärä on suuri ja kasvaa kaiken aikaa. Osa on asunut maassa jo kauan ja kotiutunut hyvin. Uskonto ja sen vaatima elämäntapa antaa erottautumisen puitteet ja vaateet. Siis miksipä ei. Koska Ruotsissa on jo alueita, joihin maan oma järjestyksenvalvontakaan ei halua mennä – olisiko siis viisainta ja asiallistakin perustaa ensin autonominen kalifaatti ja sen jälkeen eurooppalainen muslimivaltio tänne Pohjolaan. Miksi Ruotsi pistäisi hanttiin? Olisiko heillä oikeus todeta, että ei käy edes väkivallan edessä? Eikö Ruotsi käsitä, että nyt on kysymyksessä Pohjolan maailmanrauha ja sovintoeläminen! Ajatusraakileeni pointti on tässä: ei pidä vaatia toisilta sellaista, mitä itse ei olisi valmis tekemään.


Tikun nokkaan taidan joutaa itse, kun tällaisia haihattelen. Mutta korpeaa kovasti, kun ihmisillä ei ole halua eikä aikaa ajatella tosiasioita. On niin helppo nauttia yhteisöllisyydestä ja painella parrikadeille täysin tietämttömänä siitä, mitä tulikaan vaadituksi ja millä hinnalla. Jumala rakastaa ihan kaikkia ihmisiä ihan yhtä paljon. Tästä näkökulmasta me kaikki olemme samalla viivalla, täysin tasavertaisia! Se, että emme tahdo mahtua tälle pallolle, on omaa itsekkyyttämme ja ahneuttamme. Kuka lupasi, että toisen kärsimys on vähempiarvoista kuin toisten?


Mutta nythän mä vasta hokasin! Espanjassa on jo turistirannikko. Miksi ei vaadita turistien rannikkovaltiota. Matkailulla on niin pitkät perinteet ja turistit omistavat aimo osan rannikon huippukiinteistöistä … Mihin tässä espanjalaisia enää tarvitaan! Paitsi, että espanjalaiset ovat tyystin eri mieltä. Kolmen päivän kuluessa meillä täällä pohjolassa vieraat alkavat haista kuin kala vanhan sanonnan mukaan. Kyllä Espanja on ollut pitkämielinen! Jos nyt aikovatkin heittää turistit yli laidan – annetaan heillekin loma ilman meitä ja sovitellaan sitten: meille aurinkokokemus, teille pulkkamäki. Jooko!