19.01.2023

KUMPPANINA KÄRSIMYS

Viimeisten tilastojen perusteella tiedämme, että kristittyjä vainotaan tälläkin hetkellä lähes 80 maassa maailmassa. Miljoonat ihmiset katsovat lähimmäisten aiheuttamaa kärsimystä kasvoista kasvoihin joka päivä. Miksi? Itseltänikin usein kysytään kärsimyksen mysteeristä hyvän ja Kaikkivaltiaan Jumalan maailmassa. Jos siirrämme katseemme yksittäisestä ihmisestä kansakuntiin, tuskin kukaan voi väittää vastaan: juutalaiset ovat saaneet kärsimyksistä enemmän kuin oman osansa. Heitä on vainottu aina. Ja kuulkaa, vainoa se on sekin, että jätetään huomioimatta, ulkopuolelle. Sen voivat vahvistaa lukemattomat eri vähemmistöihin kuuluvat ihmiset.


Mitä mieltä on vainota ihmistä, joka elää rakkauden kaksoiskäskyn mukaan: rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi! Tästäpä ei kokonaisuudessakaan ole itse asiassa kysymys. On käsitettävä koko kosmoksen kärsimyskysymyksiä. Toistaiseksi vielä kristittynä maana tunnustamme, että tällä hetkellä vielä maailmamme on pahan vallassa – vaikka tuleekin päivä, jolloin kaikki asetetaan Jeesuksen rakastavien kasvojen eteen. Jeesus ei kumartanut paholaista saadakseen omakseen koko maailman, vaan meni ristille sovittaakseen maailman Isän Jumalan kanssa. Jeesus ei tarttunut pikavoittoon. Hän teki työn perinpohjaisesti ja hoiti syntikysymyksen alusta sen viimeiseen loppuun asti. Tämän takia Hän istuu Isän Jumalan oikealla puolella ja on tuleva vielä hallitsemaan niin taivaallisia kuin maallisiakin. Kamppailu, joka näkyy kärsimyksinä on käynnissä kaiken aikaa. Paholainen vihaa Jeesusta ja Hänen seuraajiaan kaikissa mahdollisissa tilanteissa. Erityisesti paholainen vihaa myös juutalaisia. Juutalainen kansa on Jumalan omaisuuskansa, jolla on erityisasema ja erityistehtävä tässä ajassa ja tulevassakin.


Maailma pitää Jeesuksen seuraajia erityisen vastenmielisinä. Miksi? Koska heillä on omaisuutenaan se vapaus, jota monet muut ismit ja trendit ja uskomukset yrittävät löytää erilaisin ruumiin ja sielun harjoituksin. Vapaus: mitä mikään tai kukaan voi minulle tehdä, jos Jumala on minun kanssani. Jeesuksen omat elävät riippumattomina olosuhteista. Viimeisenä multiemme päällä seisoo Jeesus ja se, mitä Hän on suunnitellut, on toteutunut elämässämme. Ja Jeesuksen suunnitelmat, jotka ovat valmiina jo iduissamme, ovat parhaat ja tarkoituksenmukaisimmat hyvää elämää elettäessä.


Eräänä päivänä Paavalikin kimpaantui. Hän alkoi luetella kokemiaan kärsimyksiä eikä luettelo ollutkaan vähäinen. Henki oli aina lähtemässä. Jos eivät ihmiset hyökänneet kimppuun, käytti paholainen luonnonolosuhteita. Paholainen haluaa Jeesuksen omat hengiltä niin kauan, kun ajautuu lopulliseen stoppiin ja omaan tuhoonsa. Tuli päivä, kun käsitin tämän myös oman elämäni kulussa. Olin vasta syntymättämänä alkuna äitini kohdussa, kun kunnanlääkäriä hämäten paholainen ensimmäisen kerran yritti riistää hengen. Äiti ei syönyt määrättyjä matolääkeitä ja jäin varjeltuna henkiin – no, odottamaan uusia hyökkäyksiä. Voisin luetella paavalilaisen kärsimyssarjan, joilla henkeäni on uhattu. Verenhukkaa, epäonnistuneita leikkauksia, valokaaria … ja lopulta oma syntielämä on antanut paholaiselle mojovan etulyöntiaseman kuoleman puolelle.


Kuolema on paholaisen tavoite ja tarkoitus. Jeesus edustaa elämää, tulevaisuutta ja toivoa ja lopulta loppumatonta, iankaikkista elämää Hänen kanssaan. Vielä vajavaisissa olosuhteissa täällä saattaa näyttää siltä, että paholainen on päässyt tavoitteeseensa. Ei ole eikä pääse. Jeesuksen omia ei mikään voi erottaa Jumalan rakkaudesta. Kaikkivaltias Jumala voi kääntää kaikki vaikeudet ja kärsimykset ihmisystävänsä eduksi ja parhaaksi. Eikä vain voi, vaan kääntää, niissäkin tilanteissa, kun et itse huomaa vaaran olemassaoloa etkä kärsimyksen maljan täyttämisyrityksiä. Kiitos!

Vainotulla on pelastustie.