14.10.2023

TAISTELU PILVISTÄ

Syksyn viimeiset villiorvokit värjöttelevät kaatosateessa. Sadetanssi – sen kuvainnollisessa merkityksessä on totisinta totta! Saa sitä tanssia muutoinkin, onhan se hyvää aerobista liikuntaa. Julkisesti väitetään ja tiedetään, että vesi sen kaikissa olomuodoissaan tulee olemaan vähenevä luonnovara ja riitojen, jopa sotien syy. Me tarvitsemme vettä! Kun Suomessa elettiin kantoveden varassa, oli jokainen ämpärillinen työn takana. Vesihanat ovat tuoneet helpotuksen, mutta myös veden liiallisen kuluttamisen. Nyt puhutaan veden harkinnanvaraisesta käyttämisestä, säästämisestä.


Maapallo kärsii suunnattomasta veden puutteesta ja toisaalla sitä on kahmalokaupalla. Tarvittaisiin siinäkin tasaus. Vuosia sitten minulle sanottiin, että ”vedet nousevat, voitte olla varmoja, että vedet nousevat”. Nyt vuosien saatossa sanaa on helppo arvioida. Pahimmillaan pelätään rannikkokaupunkien jäävän kokonaan veden alle. Mannerjäät sulavat ja nostavat veden pintaa. Kerkesin siinä ajatella harakiriratkaisuja: muutan kukkulalle ja laitan autotalliin veneen nelipyöräisen sijasta.


Monissa osissa maailmaa kuivuus tappaa ja vie tietysti myös toimeentulon. Syntyy ympäristöpakolaisia, koska vettä ei kerta kaikkiaan ole ihmisille, eläimille eikä tietysti myöskään kasveille. Viime yönä häkellyin sanoista: ”kenellekään ei sada ilmaiseksi”. Mitä ihmettä?


Mitä kätkeytyy nykyaikaiseen sadetanssiin? Pilviä saalistetaan. Niihin kylvetään kemikaaleja, jotta ne purkaisivat perusteellisemmin vesilastinsa tarkkaan määrättyy paikkaan. Toisinaan pilvien tahdotaan pidättävän vettä ja vievän sen muualle häiritsemästä. On tosiasia, että olympialaisia on varjeltu sateelta, toisaalta Vietnamin sodassa käytettiin pilvien sisältämää sadetta tuhoa aiheuttavana ympäristönmuokkauksena. Meillä on siis käytössämme kamala ase - sadease. Ja nyt pitäisi kai käsittää, että tuo ase tullaan kaupallistamaan niin, että pellot ja ihmiset saavat sadetta, jos on millä maksaa. Me siis jo kylvämme ja korjaamme sadepisaroiden satoa. Kenen sato on? Jumala on tarkoittanut sen kaikille siunaukseksi ja kasvun ihmeeksi. Ihminen ottaa itselleen kaiken minkä voi taistelemalla vahvemman voimalla. Jos jotakin jää, muut saavat sen kovaan hintaan. Että laskeeko elintarvikkeiden hinta? Ei taatusti, koska tulevaisuudessa maksetaan myös satoa kasvattaneesta vedestä ennenkokemattomia summia. Tulevaisuudessa taistellaan pilvistä. Kuka nappaa veden kenenkin pilvestä. Ja mihin tungetaan pilvet vesilasteineen niiltä alueilta, joilla vettä on ennenstäänkin liikaa?


Vanhassa Testamentissa on kertomuksia siitä, miten Jumalan omat säätivät säitä rukouksen voimalla. Kun piti olla sateentonta, rukous pidätti pilvien vesivirrat. Kun tarvittiin vettä, pilvet purkivat vesisadon suurella voimalla. Hän säät ja ilmat säätää – pätee vieläkin. Jumala säätää ja kääntää luonnonvoimatkin palvelemaan Häntä kunnioittavia ihmisiä. Sallikoon Hän siunausten sateet tasapuolisesti kaikille.