Persoonallisuutta pidetään arvossa, mutta ryhdypäs elämään erilaisena samanlaisten joukossa. Saattaa olla, että pitemmän päälle muuttuu ääni kellossa. Meidänkin uudessa käkikellossa, joka ei kuitenkaa kuku. No sitä selittäessä juttu muuttui yhä hullummaksi. Ensin kerroin, että se laulaa kukko kiekuu, no ei tietenkään, eihän se mikään kukko ole, mutta miten se nyt käellä menee: että käkkuu, käkkuu. Hyvä tavaton sentään!

Viime päivien mielenkiintoisiin keskustelunaiheisiin kuuluu kaksi asiaa: mitä seniorikansalaiset pelkäävät ja salaliittoteoriat. Mitä aikakautta elänen, mutta jotenkin nämä kaksi asiaa voi hyvinkin yhdistää. Miettikää itse! Nyt mummoa viedään hoitokotiin ja ukkia toiseen, kun se tarvitsee suljetun osaston dementian takia. Paikan päällä puhuvat keskenään ohi ihmisen, mättävät erinäköisiä pillereita kulautettaviin purkkeihin ja supisevat: mummo ei muista, että oma kuulo on huonontunut. Jos tässä ei ole kysymyksessä salaliitto, ei sitten missään, olemmehan eläneet yhdessä edelliset lähes 60 vuotta. Ei tämä mikään salainen liitto ole ollut! Tehkää hyvät ihmiset hoitotahto ajoissa ja katsokaa, että olette määränneet luotettavan etujenne valvojan ihan kirjallisesti. Nuoret ajattelevat, että tuon ehtii, ellei joudu kohtalokkaaseen autokolariin tai johonkin muuhun onnettomuuteen tai sairaskohtaukseen. Mutta yleisesti ottaen ne kyllä sattuvat muille kuin minulle! Tämän kirjoitin: meitä ei saa erottaa toisistamme missään olosuhteissa, mielelläni katselisin valkeita orghideoja, ihan tavallisesta kaupasta hankittuja niin kuin aina arkena ja mitä kelloon tulee – jääköön se käkkuumaan kodin uuden omistajan seinälle.

Kummin päin se menee: salaliittoteorioita pitää hengissä tiedon puute vai, että tahallaan sekoitettujen tiedonmurusten ja sanomatta jätettyjen asioiden sekamelsa saa salaliiton tuntumaan ainoalta oikealta vaihtoehdolta. Harva valtakunnassa ehtii elatuksen murheilta mutustelemaan eri nyanseja, seulomaan pikkutietoja ja arvailemaan ja analysoimaan ihmisten esittämiä faktoja fiktiosta. Raikas kommentoija sanoa pätkäyttää suoraan, harmi vain, että se kuulostaa rahvaanomaiselta ja jää siksi epäilyttävien kommenttien joukkoon. TosiTV:n esimerkki! Jos en voi sanoa, että maskeja pitäisi käyttää, koska niitä ei ole saatavissa edes terveydenhoitohenkilökunnalle, sanon, että asia vaatii vielä asiantuntioiden tutkimuksia. Kun kolmen viikon päästä ei vieläkään ole maskeja, en voi kehoittaa niiden käyttämiseen, siksi teen tahallisen harhautuksen ja alan puhua kangasmaskien hyvistä ja huonoista puolista, että astmaatikon ei ehkä kannata pitää, mutta terve nuori voi kyllä läähättää trendikankaan läpi. Tässä sotkelluksessa on jo unohtunut alkuperäinen ja täyden järjen asia: jos maskeista ei ole hyötyä, miksi niitä käytetään sairaaloissa ja terveyskeskuksissa joka päivä. Eivät kai ne siellä jouda pitkästymään ja rosvoja ja poliisia leikkimään! Reilumpaa olisi ollut sanoa, että käyttäkää ja peskää mitä hyvänsä rättiä jos suinkin voitte, kunnes maskipulasta selvitään. Totuuden sanomisesta ei kenenkään tulisi mieleen syyttää salaliittoteoriasta. Ja mikä parasta, kun on kerran luottanut sanojaan, voi luottaa sitten toistekin uuden ongelman edessä. Jos nyt jäi kiinni suhmuroinnista, turha luulla, että uusi pötypuhe solahtaa uskomisen silmukasta. Kuta kuinkin näin, eikös se soppa synny useasta keittäjästä ja epämääräisista raaka-aineista, kunnollista keittoa on harvoin tarjolla.

Lienee tutkittu juttu, että jos politiikassa pitää saada jotakin tärkeää lävitse, kannattaa se kansalle tarjoilla suuren urheilujuhlan aikaan. Joo, joo, tehkää vain, mutta milloin se matsi muuten alkaa! Ja tutkimattakin on selvää, että samalla tavalla käy salaliiton, eikä teoriaa tarvita, kun tuommoisella ylämummolla täräytettiin maailmanmestaruus! Nyt pätkii: samanlaisena erilaisten joukossa vai erilaisena samanlaisten joukossa …

En olisi niinkään huolissani salaliittoteorioista kuin nuorisosta, jolle nykyisin puhuu Universumi, uususkontojen harjoittajista, joille kuiskivat henkioppaat ja manala, urkkijoista, jotka kuuntelevat kosmosta ja G-vitosta … Mitäpä tässä meikläinen muuta: Taivas, täällä huutaa Tuija!

Jaa tämä sivu