488

17.06.2024

TERVE

Kesävieraita saavat koirakaveruksetkin. Sydämellinen jälleennäkeminen. Sitä oli hyvä olla todistamassa! Terve, vanha tuttu. Terve tosi toveri! Kesä on kaikenlaisten vierailujen aikaa. Hyvä kesävieras tuo sopivasti syötävää tullessaan ja muistaa tunnelmaa keventävät sanat: kuinka voin auttaa, annapas, kun minäkin autan. Olemme syntyneet tänne palvelemaan, mutta emme hyväksikäytettäviksi. Lomavierailun juju on juuri siinä, että niin vieraiden kuin isäntäväenkin pitää saada levätä ja nauttia. Ja tähän taloudelliseen tukaluuteen mukana tuotu grillimakkara tai kana on ihan passeli – senhän voi laittaa pakastimeen, jos käyttöä ei ole juuri nyt. Suven suloisuutta siis ja leppoisia lounatuulia, hyvän mielen tuulia.


Olen näin vanhemmiten oppinut arvostamaan tuota ”terve”-tervehdystä. Jossakin vaiheessa se tuntui jotenkin moukkamaiselta – Pokka pitää arviointiasteikolla. Nyt otan sen vastaan toivotuksena. Terve! Se on kuin kokonaisvaltaisen terveyden toivotus vastaan tupsahtaneelle. Jotkut sanovat jopa Jumalan terve. Ei ole parempaa toivotusta kenellekään, kuin olla Jumalan suunnitelmassa tekemässä sitä, mitä pitääkin. Terve! Se on tilannekatsaus ja tavoite yhtä aikaa. Saisimmepa olla kaikki terveitä.


Torireissu on yleensä yleistä hyvinvointia lisäävä asia. Ihana kahvi, mukava kesähäly ja yllätyskohtaamiset. Kohtasin kolmasosaelämän Ystävän pitkästä aikaa. Siinä seisoi mies, joka palveli silloin, kun meillä oli vaikeaa – vastineetta. Siinä seisoi ihminen, joka kulki rehdisti rinnalla, kun muilla oli moitittavaa mielessä. ”Olen järjestänyt jo kaikki asiat. Minulla on verisyöpä!”


Olen kohdannut tämän Ystävän kaikki sairaudet samalla tavalla. Katsokin, että iankaikkisuusasiasi ovat kunnossa! Toteamus naurattaa häntä, mutta olen varma, että se johtaa hyvään johtopäätökseen. Siispä sanoin sen taas ääneen. Se on suurinta välittämistä, minun mielestäni: halu elää iankaikkisuutta yhdessä Ystävänkin kanssa. Mutta hiljaiseksi tämä vetää. Onko mitään surullisempaa kuin ihmisen yksinäisyys kuoleman edessä. Miten pitäisi elää, että tältä voisi välttyä? Ei mitenkään. Jokainen vuorollaan ja paljain jaloin. Terve siis Ystävä – Jumalan terve!