01.03.2023

OLE OMAN ELÄMÄSI FUTURISTI

Tulevaisuuden tutkijat ovat nyt kova sana ammattiosaajien joukossa! Mikään ei ole niin vaikeaa kuin tulevaisuuden ennustaminen. Silti kaikki voivat visioida. Siinä on se kiva puoli, että aina jää katsottavaksi myös jotakin ennalta arvaamatonta.


Monialaosaaja, futuristi Lauri Järvilehto puhuu kutsumuskartan tekemisen puolesta. Hän kehottaa ihmisiä kirjaamaan ylös tulevaisuuden haaveita ja haluttuja mahdollisuuksia omien toiveiden täyttämiseksi. Kysymys ei ole välttämättä ollenkaan kutsumuksesta sanan toisessa merkityksessä. Kutsumuskartta ei painota kutsumustyötä, uhrautuvaisuutta toisten puolesta, vaan tekemistä kuin tekemistä omista mielenkiinnon kohteista lähtien. Olisipa mainio juttu, jos olisi vino pino kutsumuskarttoja lapsuudesta asti. Onkin tarkoitus, että viimeisintä karttaa tarkastellaan ja korjataan aika ajoin. Jos lapsena halusi kaivinkoneenkuljettajaksi, voi nyt toiveet ja päämäärät olla kokonaan toisenlaisia. Omassa kutsumuskartassani on aina ollut opettaja – ja päämäärä toteutui. On kuitenkin kohtuuden nimessä tunnustettava, että aina kutsumuskartan toteutuminen ei ole parasta eikä kauneinta. Monessa kohtaa joutuu tunnustamaan, että oma kutsumuskartta on totta tosiaan törttöilytäyttymyksen tuoteseloste!


Törttöilystä puheen ollen kävi näin. Kuuntelin mainosta varjostushupusta. Siitä ääneen lausumahan, että mihin sitä semmoista tarvitaan. Heittääkö joku niskaansa luontoa matkivan pussin, jotta voi hiippailla metsässä luontoa tarkkaillen eläimiä häiritsemättä. Kun olohuoneessa pyyhittiin naurun kyyneliä, kävi minullekin selväksi, että varjostushuppua käytetään kasveilla kevätauringon tuhojen välttämiseksi. Voi sentään! Jospa joku futuristi keksisi tästä tuoteidean. Monet tulevaisuuden tuotteet syntyvät kai puolivahingossa keksijälle itselleenkin yllätyksenä.


Ryhdytään siis oman elämämme futuristeiksi! Sen voisi ajatella vaikka aarrekartan muotoon lapsenmielisyyden kepeydellä ja innolla. Mitä minä vielä elämältä toivon ja haluan? Millaista tulevaisuuden arkea haluan elää? Aina ei ole kysymys suurista haaveista eikä upeaakin upeammista tavoitteista. Hyvä elämä on yleensä hyvää arkea, joka koostuu pienistä miellyttävistä asioista!


Tulevaisuus on toiveita täynnä! Hyvä niin. Sudenkuoppa piilee kuitenkin siinä, että päädymme päämäärätietoisesti elämään sitten kun elämää. Tällä tavalla suurin osa meille annetusta ajasta jää käyttämättä. Monia asioita jää myös saavuttamatta. Kypsän futuristi työkalupakista löytyy vastalääke katkeroitumiselle. On ensiarvoisen tärkeätä suostua siihen, että kaikki, mitä haluan, ei olekaan minulle parhaaksi kokonaisuutta katseltaessa. Futuristien futuristi onkin ehkä juuri sellainen henkilö, joka oman elämänsä kudelmaa solmiessaan ottaa siihen näkemykset myös taivaallisista sfääreistä: missä on tie, josta minulle sanotaan, käy sitä ja hyvä tulee.