10.07.2023

JÄMÄHTÄNYT

Ei ehkä kalkkis, mutta jämähtänyt kuitenkin! Nykyperheiden ruokapolitiikka on talousahdingon takia peruuttanut 90-luvulle: maksalaatikkoa, roiskeläppiä ja kesäkeittoa … En itse siis ole koskaan siirtynytkään 2000-luvulle. Talousahdinko tai ei, vanhat hyvät tutut tulee toivotetuksi tervetulleiksi yhä vain kotoisiin ateriahetkiin. Ruuassa ei ole mitään vikaa, vaikka soisinkin, että voisin panostaa ruokaan niin, että se toimisi sekä ravitsemuksellisesti että kosmeettisesti. Kyllä pala kalaa tai lihaa mojovan salaatin kanssa ja uusi peruna pisteenä pihvin päällä on ruokaa, joka pitää nälän ja turhat mutustelut poissa päiväjärjestyksestä. Tällaiseen ateriointiin ei valitettavasti ole monellakaan varaa.

Ruokaa on jatkettava halvemmilla raaka-aineilla. Kun syötävään tulee paljon jauhoa ja sokeria ja rasvaa, kasvaa vyötärö sotekulujen myötä. Meillä olisi paras mahdollinen terveysvaikuttaja käytettävissämme, mutta ruokaan liitetty budjettielämä sotkee selvät sävelet. Millaista politiikkaa meidän pitäisikään harjoittaa: elintarvikkeiden tuottajille sellaiset olosuhteet, että kansa voisi syödä oikein ja samalla hyvin!


Kaupasta oli loppunut salaatti, jota perheessämme suorastaan rakastetaan. Päätin siis ostaa umpimähkään jotakin uutta. Avasin rapisen pussin, jonka kyljessä luki sesonkisalaattia. Ei millään pahalla, mutta vastaani kömpi seos, joka muistutti erehdyttävästi pätkittyä pihanurmikkoa. No, nyt olin tuhma. Syötiin sekin – sekaisinhan ne menevät vatsassa kuitenkin, jaaritteli isosetä, joka tykkäsi mustikkasopasta lihakeiton kanssa.


Kun nyt todettiin 90-luvun palanneen ruokapöytiin, suosittelen sitäkin vanhempaa, toista käytäntöä. Jokainen tarvitsee kotisoten! Nimittäin raamatullisen öljyllä voitelemisen. Jumalan Sanan kehotus on voidella sairaat öljyllä. Kuuliaisuus palkitaan Sanan lupauksilla: voitelu parantaa ja antaa synnit anteeksi. Pahojen tekojen anteeksi saaminen parantaa ihmisestä ainakin puolet. Mentaalipuolen kehoon painamat taakat ovat merkittävä osa psyko-somaattisia sairauksia. Varsinainen fyysinen puoli hoituu siinä samalla: ihminen heittäytyy Kaikkivaltiaan hoitopöydälle kaikkinensa ja kiittää siitä, mitä hänen suodaan vastaanottaa. Tätä raamatullista asiaa opettelen itsekin. Se ei poista sitä, etteivätkö lääkärit olisi osa tätä parantamisprosessia. Hyvät lääkärit ovat Jumalan lahja oikeassa asiassa oikeaan aikaan. Se pitäisi heidänkin muistaa ja tunnustaa. Tulisi taivaallinen tarpeisto myös lääkäreiden käyttövoimaksi. Voideltavalle piirrtetään kiitosrukouksen myötä risti Jeesuksen voiman osoituksena otsaan tälle asialle varatulla öljyllä – Isän, Pojan ja Pyhän Hengen nimeen. Sana sanoo, että kuuliaisuus on Jumalalle parempi kuin uhri. Miksi siis et opettelisi tätäkin uskonaskelta!