25.05.2023

MY HERO

Joskus joku täysin epätyypillinen ja lähes tyylitön tuotos voi olla käyttäjänsä ja esille asettajan napakymppi – niin kamalaa, että se on mitä kauneinta, piste iin päälle kaiken kaikkiaan. Skandinaaviseen patiosisustamiseen kuuluu vaaleus, keveys ja viehkeys. Kun siihen yhdistää röyhkeän valloittavan kukkalaitoksen – ilme kirkastuu ja katsoja nauttii. Niin kävi tälle miljoonakellopläjäykselle! Ihana! Lähettiläs Frida Kahlon värimaailmasta.


Sisäistin syvemmin vanhaa opittua uudesta tulokulmasta. Kas elämähän on yhtä vuoristorataa: hätähuutelua ja riemunkiljahduksia vuoron perään ja yhtä aikaa. Monen päivän värittäjä on hämmennys omasta tilasta – minä en jaksa. Eikä minun tarvitsekaan jaksaa. Turha yrittää nyhjäistä tyhjästä! Mutta Jeesuksen omana Jumalan voima minussa jaksaa kyllä kaikista olosuhteista huolimatta. Minun itseni ei tarvitse jaksaa eikä osata yhtään mitään. Se lähtee tästä tosiasiasta: Kristus minussa, kirkkauden toivo. Toisin sanoen minulle annettu Jumalan voima minussa jaksaa ja kykenee, vaikka saviastiassa on kolhu toisensa vieressä. Eipä siis näytä mikään tulevan minusta, vaan Herrastani ja Vapahtajastani!


Tv-mainos opettaa evankeliumia! Mainos kertoo asiansa äidin ja pojan kasvutarinassa luistelun näkökulmasta. Ja laulussa lauletaan: olet sankarini! Rukoilethan puolestani! Siis sankaritkin rukoilevat. Jos sankari tarvitsee olemiseensa ja tehtäviinsä Jumalan kaikkivoipuutta, miksi siis me emme. Ja miksi emme käyttäisi sitä voimaa, joka on meille käytettäväksi, loppumattomaksi lahjaksi annettu! Jeesus, Sankarini!


Olen tässä ihmetellyt tätäkin. Isomummo lähentelee 90 vuotta. Olemme palanneet nuoruuden muistikuviin. Ja millaiset asiat nousevatkaan elämää kaikella tavalla kokeneen mieleen. On ollut menestystä ja vaivaa. Nyt keskustellaan kahdesta luovuttamattomasta asiasta. Sotavuosien nälkä on piinaava asia. Tuija, minä muista, miten nälkä koski koko kehoon. Kammottava kipu! Toinen tärkeä asia on koulukiusatuksi tuleminen. Pojat pesivät lumella, heittivät hankeen ja pilkkasivat. Kuulostaako tutulta. Vuosisataiset, aina ajankohtaiset asiat ja aiheet, joille emme vielä nytkään ole oppineet tekemään mitään. Kuinka moni lapsi maailmassa tunteee nälän kivun. Kuinka monta lasta kamppailee tylyyden ja epäkunnioittavan käytöksen kohteena. Olisi sankareille saatettavaa! Tehdäänpä siis totta tästä laulusta: me oomme sankareita kaikki ...