02.04.2023

PAJUNKISSASUNNUNTAI

Palmusunnuntain vieraat, lapsoset, kävivät virpomassa tuoreeks ja terveeks. Voisiko tervetulleenpaa toivotusta ollakaan vanhenevalle ihmiselle! Tuore ja terve – tervetuloa. Pääsiäisen puheisiin kuuluu myös synti ja sen olemus. Pääsiäinen on synnistä ja syyllisyydestä vapautumisen juhla, ei kevään juhla eikä ruokajuhlakaan. Siksipä esittelen teille synnin hedelmän. Seitsemään kuolemansyntiin kuuluu ylpeys – ja sitä nyt katsotte tässä blogikuvassa.. Että eikö nyt asialleen vihkiytynyt voi tekaista kakun tuosta noin vain vasemmalla kädellä parilla ranneliikkeellä – ja uhmata ruuanvalmistuksen kemian ja tekniikan perusteita – kyllä voi ja ihan hyvin. Ylpeys sai palkkansa. Tuli kuivakakku, joka syödään lusikalla jälkiruokakulhoista. Häpeä piilotetaan kussakin kupissa kermavaahdon alle. Maalari peittää aina puusepän virheet ja kerma katsetta kestämättömät.


Loput seitsemästä synnistä alkukristillisen opetuksen mukaan ovat ahneus, himo, kateus, ylensyönti, viha ja laiskuus. Kun nyt jo tein yhden synnintunnustuksen, arvioin muita. Lidlin pääsiäisen ruokamainos menee ahneuden, himon ja ylensyömisen piikkiin. Kysymys on myös tahdikkuudesta.

Tähän maailman aikaan harva meistä voi haaveilla vain muutamasta ylimääräisestä herkusta, jos niistäkään. Mielummin katselen K-kaupan mainosta halvennetusta jauhelihasta. Tavara ei kyllä myy, jos katsojan silmiin tulee pelkkä kaiho ja murhe siitä, että katsoa saa mutta ei koskea.


Synnistä opetetaan, että se on rikkomus järkeä, totuutta ja hyvää omaatuntoa kohtaan. Koska kokemuksesta tiedän, miten helppoa ja houkuttelevaa on venyttää jokaista näistä kolmesta määritelmän osasta, jatkan yksityiskohtaisemmin. Jumalan Sana puhuu vääristä, jotka eivät peri Jumalan valtakuntaa elleivät suostu Jeesuksen puhdistettaviksi. Vääriä ovat huorintekijät, epäjumalanpalvojat, avionrikkojat ja hekumoitsijat, sitten en uskalla sanoa: katso luettelosta itse: ensimmäinen korintolaiskirje 6: jakeet 9-10; varkaat, ahneet, juomarit, pilkkaajat ja anastajat! Nämä synnit synnyttävät lukuisia muita syntejä ja suurimmaksi niistä sanotaan sitä, että ihmiset eivät usko Jumalaa, että Minä olen!


Pääsiäisessä parasta on muistutus siitä, että Jeesus voitti synnin ja kaikesta kamaluudesta viimeisenä kuoleman. Sanotaanhan, että synnin palkka on kuolema. Hauta on tyhjä. Minun Herrani ja minun Vapahtajani – Hän elää. Jumalan suuruudessa on niin suloista se, että Hän antautuu ateriayhteyteen pienen ihmisen kanssa. Usein meillä on tarjottavana pelkästään synnin runtelemia hedelmiä, mutta Hän ei katso niihin. Jumala näkee jokaisessa Jeesuksen omassa Hänet ja Hänen pelastustyönsä

tuloksen. Vapautetut vangit, kirvonneet kahleet! Pöytä on katettu! Tahtoisitko tulla?