26.05.2023

ANTAA PALAA

Hevoskastanjasisko valitti, että kyllä pitäisi olla jokaiselle aamukahville uusi blogi! Kirjoitan nyt monta peräkkäin. Jos malttaa lukea yhden kerrallaan, olen selvinnyt viikonlopun yli. Kiitos lukemisesta! Ja kuvaksi laitan vasta lähetysvaiheessa olevan kortin. Sisko kyllä tietää, että posti voi jättää tuomattakin – onpahan kuva mielessä ja tekstiosio odotuksessa.


Anteeksi vain. Nyt annan palaa! Ensimmäistä kertaa elämässäni kiitän piispaa. Entinen kenttäpiispa, nykyinen piispakandidaatti sai nuhteita räävittömän sanan käyttämisestä. Piti oikein poistaa blogista ja pyytää anteeksi. Minä sanon piispalle, että kyllä oli mainio juttu. Olen kolmasosan opettajan urastani koettanut saada nuoret käyttämään sukupuolielimistä asiallisia nimiä. Tärkeintä oli kitkeä epäkunnioittavat sanat vittu ja molo! En onnistunut. Nyt sitten piispa pisti paremmaksi. En olisi nuhdellut koulupoikanakaan. Hän käytti naisen sukuelimistä sanaa karvakannel ja sen soittaminen.

Ihanaa!


Ensinnäkin piispa osoitti käytännössä sivistyneisyytensä kansallisromantiikan ja kirjallisuuden suhteen. Nauroin Veikko Huovisen tekstilainausta vedet silmissä. Kulttuuria se on populaarikulttuurikin! Ja sitä paitsi kannel kuuluu suomalaisuuteen ja Kalevalaan erottamattomasti. Kalevalan opettaminen on haaste koulunuorison keskuudessa. Mutta jos olisimme virittäytyneet aiheeseen kysymyksessä olevan, räävittömän sanan avulla – suosio ja suuret odotukset olisivat olleet taattuja.


Täydet pisteet piispalle! Sitä jäin miettimään, että mitä räävittömyyttä edustavat lukijat olisivat toivoneet tilalle. Olisiko piispan pitänyt kirjoittaa tieteellisesti genitaalialueiden kosketuksesta. Vaginaa eivät pojat millään muistaneet. Sanoin, että ajatelkaa vapinaa, sitähän se ensikertalaisten kesken on, ja jo vain tuli oikeita vastauksia koepaperiin. Vain yksi vastasi, että sitä kutsutaan vapinahetkeksi! Karvakannel on kansallisromanttinen, mutta ei ehkä sopiva tämän päivän kouluihin. Osa tietää kaiken ja osa ei erota vanhan sudennahkarukkasen raapimista rakastelusta.

Kannel on hieno soitin – sen kaikissa olomuodoissaan. Ja soittajasta riippuu sointi, hyvä tai huono!

Ja niin kuin kaikessa: näppäilyharjoitukset tekevät mestarin!