424

08.03.2024

ANALYYSI

Analyysi on uusi trendisana! Analyysi tarkoittaa yleensä ongelman tai asian pilkkomista pieniin hallittaviin ja tarkasteltaviin osiin minkä tahansa kysymyksen ratkaisemiseksi. Analyysi on ongelmanratkaisua! Kuunnelkaapas ajankohtaisohjelmien toimittajia. He kiittävät vieraita aina ”tästä analyysistä”. Kiitosta annetaan liian helposti, sillä analyysin tekemisen sijaan on kysymyksessä tavallinen keskustelu tai varsinkin poliitikkojen kyseessä ollessa suoranainen riita ja syyttely. Analysoidaan siis miten kukin haluaa. Alko teki mieleenpainuvan synteesin omasta juomakulttuurianalyysistään. Lohduttivat Suomen kansaa loppupäätelmällä suurlakon suhteen. Olkaa ihan huoleti kansalaiset – viina ei lopu!


Valtion leikkausohjelma ansaitsee myös oman analyysinsä. Ja varsinkin Purran leikkuulaudat!

Mihin on kadonnut suomalaisten sarkasmin ja mustan huumorin taju? Itse olisin kuvannut naamatauluni seteliin leikkuulaudan pintaan. Kun viipalointi osuu omaan otsalohkoon, ei tarvitse lisäksi muuta kuin huudahduksen oho ja auts. Jos taas sananlaskuihin päädytään, on Riikka Purralla oikein hyvä nimi tähän tarkoitukseen. Olisihan hän voinut kuvata itsensä koiran kanssa ja siihen tekstin – ei saa purra! Kirpaisustahan niissä tulojen vähentämisessä on aina kysymys. Se sitten, kenen nilkkaan mikäkin viipalenilkka osuu – on toinen asia ihan kokonaan!


Tänään on naisten päivä! Meillä täällä Suomessa harjoitetaan sekaannusta aiheuttavaa sukupuolisolidaarisuutta. Jos kerran päiväkodeissa ei kasva tyttöjä eikä poikia, ei voi aikuisten maailmassa vanheta myöskää miehiä eikä naisia. Eikö tässä juuri käyty kurssi, että on vain henkilöitä! Miten on mahdollista, että naistenpäivän jäänne on jäänyt huomiotta. Hyvää henkilön päivää vaan niin että pätkähtää. Kohta tulee analyysi siitä aiheesta, miten ja miksi henkilönpäivän voi sotkea ystävänpäivän viettämisen. Mikä ero on henkilöllä ja ystävällä ja voiko niitä juhlia ilman seikkaperäistä sukupuolianalyysiä. Putosinko jossain kohtaa rattailta? Sanotaan, että epämiellyttäviä kaiveleva ihminen on kuin paska rattaissa. Analyysini mukaan paska on täysin hyödytöntä ellei sitä levitä – pellolle nimittäin. Siis jonkun on kuitenkin hyvä pudota rattaasta kasvumahdollisuuksien aikaan saamiseksi. Tanskassa ei nykytrendin mukaan ole rattaita ollenkaan. Luin jostakin, että siellä on päätetty palata vanhaan ja kaventaa sukupuolisolidaarisuutta vain kahteen analyysin osaan. Tapanamme on tarkastella, mitä naapurissa tapahtuu. Ennen synteesin tekemistä joudumme eduskunnan kyselytunnilla tyytymään merkilliseen puhutteluun: kiitos rouva puhemies. Hei! Mehän taidammekin olla edelläkävijöitä.


Minulla on huippuhyvä ehdotus valtion tulo- ja menopolitiikan analysoijille. Emmekö voi tehdä kaikki päätökset jo ikään kuin valmiiksi viipaloituina kuten päivittäinen limppumme. Kun sitten tulee säästämisen paikka, viipaleet ovat valmiina eikä niistä enää tarvitse vääntää veistä eikä juustohöylää. Sovittu mikä sovittu. Tuosta poikki ja pinoon ja pulinat pois!