08.01.2024

KUPPI NURIN

Sosiaalisia taitoja arvotetaan niiden selkeydellä. Ainakaan paljon ei saa jäädä tulkinnan varaan, kun yritämme ymmärtää, mitä viestijä tarkoittaa. Poliittisia pulinoita ei lasketa tähän kategoriaan. Hyvä poliitikko sekoittaa kaikkien tajunnan sanomalla yhtä ja tekemällä toista rehdisti ja realistisesti. Yhteiskunnan vietit kansalle ovat tärkeitä. Tipaton tammikuu yleishyödyllisine aikomuksineen on kohtuullisen hyvä juttu. Mutta kun yhtä aikaa helpotetaan ja halvennetaan alkoholin hankkimista, sekoittuukin viesti jo monen mielessä. Siis pitäisikö juoda vai ei. Vai olisiko sittenkin keskiverto johtopäätös puoli kuppia kiitos. Ja olisihan tuo melkoinen vaatimus panna kuppi kokonaan nurin – vai olisiko!


Yksi asia, josta olen saanut kiitosta, on tahdonvoima ja -lujuus. Jotta en joutuisi ansiottoman arvonnousun kohteeksi, tarkennan, että kysymyksessä on suklaan syöminen. Monesti ohitan sydän verta vuotaen tarjotun braalinin tai konvehdin, siis suklaisen. Miten joku voi sanoa hyvälle suklaalle ei kiitos ja jättää pariin palaseen tai kokonaan syömättä! Totuus tulee tässä. Pakko se on kuulkaas ainut asia, joka päätöksessä pitää, ei luonteenpiirteiden erinomaisuus. Katsokaapas, jos aamulla suuhun nakatusta laktaasi entsyymi pilleristä on kulunut jo jonkun aikaa, olisi itsetuhoista ottaa suklaata iltapäivää lähestyttäessä. Sopimattomat suolistoäänet mielessä ja niiden aiheuttamat sosiaaliset hajuhaitat ovat tahdonlujuuden takana, ei kieltäytymisen voima ja tahto. Tulipahan nyt tuokin tunnustettua. Tähän asti olen ollut vain itselleni rehellinen ja varkain antanut väärän tiedon kohottaa omanarvontuntojani.


Eikö nyt omista euroedustajistamme joku tai mieluiten koko kansa ja sen valtiovalta voi sanoa kerta kaikkiaan tipattomat sanat uusille elkeille vesiputkien vuoksi. Miljoonia ja miljardeja euroja messinkimuttereiden vaihtamiseksi ehkä joka toinen vuosi. Kyllä ei hulluutta kynnetä eikä kylvetä – ja me vaan taivastelemme hölmöyttä ja teemme kiltisti niin kuin käsketään. Keski-Euroopan vettä on jo vuosikymmenet kuvattu sellaiseksi, että siinä voi kehittää filmin. Meillä vesi on tosi vähän kierrätettyä, jos ollenkaan eikä siinä näin digiaikaan ole tarkoituskaan kehittää valokuva-aineksia.

Mitä hyötyä meille on vihreästä siirtymästä jos jo valmiina olevat asiat eivät kelpaa käytettäviksi. Mutterimiljoonilla ehdotan vedettäväksi hyvälaatuisen käyttöveden putken Keski-Euroopan ihmisille. Käyttövettä kaikille ja korven lähdevettä pullossa rahakkaille, joilla mutterit eivät oikein tahdo osua kohdalleen.


Juomakulttuuri on ainakin muualla maailmassa ruokakulttuurin ja juhlistamisen tärkeä osatekijä. Siinä missä suomalainen kallistaa pullon suoraan suuhunsa, nostaa keskieurooppalainen kristallilasin tai designtavaran huulilleen ja hönkäilee sivistyneisyyttä. Tosi hyvään käytökseen ei kuulu juoda limppariakaan julkisella paikalla suoraan pullosta!