30.01.2024

TOIMITA TALOSI

Toisessa kuningastenkirjassa on tuttu kertomus kuningas Hiskiasta, jolle Jumala sanoi profeettansa välityksellä: toimita talosi, sillä sinä kuolet! Tämän Raamatun kertomuksen innoittamana ihmiset ovat alkaneet puhua ns. kuolinsiivouksesta. No, Hiskiakin sai Herralta lisäaikaa peräti 15 vuotta, kun vain nöyrtyi pyytämään. En minäkään puhu kuolinsiivouksesta muuta kuin elämää varten!


Uutisten seuraaminen laittaa meidät jokaisen talon toimittamisen paikalle. Kevätsiivous on tänä vuonna syvempi ja perusteellisempi kuin aikoihin – ainakin sen soisi olevan. Arjen turva tulee myös arjen järjestyksestä ja siitä, että hoidettuja asioita on enemmän kuin hoitamattomia. Jos olisit tv-sarjan selviytyjä, mitä tekisit talosi ja tavaroidesi suhteen, että selviytyisit eteen tulevista haasteista. Paljon enemmän pohtimista on siinä, mitä ihmissuhteiden kanssa on jäänyt selvittämättä. Ja lopulta tulee kuin tuleekin väistämättä kysymys iankaikkisen sieluni osasta ja kohtalosta. Kaikki huutavat kysymystä – onko jokainen juttu kunnossa. Velallinen ja varaton voi vähemmän asioilleen maallisten kysymysten puitteissa kuin onnekkaampi lähimmäisensä. Mutta ihmissuhteiden hoitaminen ja sielun tila tarvitsevat rahan sijasta huolen ja huomaamisen. Talon toimittamista on monenlaista. Itse kukin tietää, mistä urakka on aloitettava ja miten suuri työ meillä on edessä. Kammottavan haasteen takia ei kannata sortua. Minulla on tapana sanoa, että siitä vain nurkasta nirhaamaan pieni pätkä kerrallaan. Aina lopulta työ tekijäänsä kiittää! Kun perustukset alkavat vapista ja horjua, pitää arjen hallinnan olla auttamassa meitä selviytymiseen. Ja niin se lopulta aina menee, että ihminen on lähimmäisensä tuki ja turva ja Jumala pitää kaikista huolen, niistäkin, jotka haluttomammin huutavat Hänen puoleensa.


Valo lisääntyy vaikka uutiset synkistyvät! Hoksasin juuri, että isomummon koivunoksa-maljakosta voi nappia hiirenkorvia salaattiin. Tätähän voi pitää melkein kuin hyötämisenä. Vaihdetaan vain taas tilalle uudet oksat! Hiirenkorva kuvastaa toivon näkökulmien tarpeellisuutta. Kun kuolinsiivoat elämääsi varten, poimi kaikki toivo ja kiitoksen aihe erilleen. Tämä siivouksen osa-alue pitää työn touhussa ja mielen tasapainossa. Tiedättehän, miten hirveätä on sorteerata sukkapyykki, josta puuttuu parit ja kaverit. Jonakin päivänä linttaat kaiken roskikseen ja ostat kymmenen paria tasan samanlaisia! Jo vain helpotti. Tai sitten jätät parituksen käyttäjän tehtäväksi. Aina siinä käy kuitenkin niin, että juuri kyläillessä sukanpohjasta iskee silmää reikä tai kauhtuneet värit ovat erilaiset molemmissa jaloissa. Ja ne hävinneet ja pesukoneen syömät sukat! Mihin ihmeeseen ne voivatkaan kadota olemasta. On siis sukkienkin toimittamisen aika!