17.11.2023

MUKAVAT MULLAT

Lahjaperunapussista löytyi tämä naurava pottunokka! Voitteko vielä väittää, että Jumala ei osaisi saada arkea nauramaan konstilla millä hyvänsä. Peruna näyttää minusta Pääsiäissaarten päältä. Mutta se on varmaa, että tällä perunalla on kasvaessaan ollut mukavat mullat! Tuskin tohdin kuoria koko perunaa. Päätin ensin jutella sille mukavia ja pyytää anteeksi naurua pärstäkertoimen perusteella. Ja nyt sydämestäni toivon, että verottaja ei päädy palstalleni. Aikovat alkaa verottaa nettimyyntiä, siis kohta kirpputorimyyntiäkin. Veron maksaa kirpputorin pitäjä, mutta varat kerätään kaalliimpina pöytävuokrina ja suurempina prosenttimyynnin osuuksina. Että siinä menivät nekin vähäiset lisätienestit. Miten nyt minulle sattui, että en tarkistanut, paljonko perunoita saa ottaa lahjaksi ilman lahjaperunaveroa! Valtio yrittää työllistää ja samalla sakottaa kaikesta pienestä kekseliäisyydestä ja viitseliäisyydestä, joilla ihminen yrittää auttaa itseään. Juu, ja samalla valtio tekee karhunpalveluksen vihreälle siirtymälle: vanhat verotettavat kamat tulevat uusiokäytössä helposti kertakäyttöisempiä ja uusia tavaroita kalliimmiksi. Kuka nyt maksaa veroa vanhasta keittiötuolista, kun se on ensin hiottava ja maalattava ostomaalilla.


Varoitan valtiota. Ahneella on kakkainen loppu. Se nähtiin myös koiran- ja kissanruuan myrkyllisyydessä. Näin pikkusormesta viedään koko käsi ja lemmikiltä henki. Kyllä sinne hiutaleisiin muutama vihreä peruna voi mennä. No ostetaan yksi erä valmiiksi vihertyneitä, kun saadaan halvalla. Laitetaan sekundaerä suurempaan satsiin! Ja lopulta vihreys vain lisääntyy ja lisääntyy, kunnes lemmikit saavat hermomyrkkyä annoksestaan niin paljon, että joko vahingoittuvat tai kokonaan kuolevat. Paljonkohan perunahiutaleita valmistava yritys nettosi, kun otetaan nyt huomioon vahingonkorvaukset? Ja mitä tehdään ihmisravinnolle. En lakkaa pelkäämästä kaupallisesti poimittuja marjoja. Kyllä siinä haravoimisessa pönttöön osuvat mustikoiden lisäksi myös sudenmarjat! Monta sudenmarjaa satsissaan tarvitaan sairastuttamaan lapsi tai vanhus.


Uutisoivat kahdesta tyttölapsesta, jotka päättivät perustaa kampaamon. Kyllä on hieno juttu. Antaisi nyt valtio vuoden verotonta tuloa, että koko nuoriso innostuisi yrittämään – kuka mitäkin. Ja koulun pitää ehdottomasti lukea kampaamon pitäminen yrittäjyysopinnoiksi ja hyvittää opiskeluajasta. Nämä tyttölapsethan järjestivät itselleen paremman kurssin kuin koulu ikinä kykenee tekemään. Oikeata elämää!


Samalla nuoret oppivat vuorovaikutusta ja asiakaspalvelua. Tämä oppi on kullan arvoista silloin, kun sitten totisin tosi tulee kysymykseen. Lienette panneet merkille, että esitän tietäväni kaikesta kaiken ja vielä vilpittömästi annan ymmärtää, että olen oikeassa. No lääkäreitä en olekaan aikoihin ohjannut oikeille raiteilla. Asiakkaan kohtaamisen kannalta seisoen työskentelevä lääkäri tukee omaa ergonomiaansa, mutta jättää potilaan alakynteen huhuilemaan korkeuksiin. Ei hyvä! Kun lääkäri naputtelee tietokonettaan seisten istuvan potilaan vierellä, jäävät katsekontaktit ja empatian lämpö kokonaan saavuttamatta. Lääkäri saa seistä missä ja milloin haluaa – ellei ole tutkimuksesta kysymys. Potilas kohdataan kahden silmäparin tasolta. Vai pitäisikö potilaidenkin alkaa seistä? Samallahan siinä voisi myös hölkätä ja tehdä tasapainoharjoituksia!


Pitäisi suutarin pysyä lestissään. Just niin: tätä kirjoittaessani keitin lihasopan pohjaan. Tirinä vain kävi korvia kummastuttamaan. No, vaihdan katsantokantaa. Eipä tämä kaikilta onnistuisikaan. Ja siitä huolimatta, että en seissyt kattilan vierellä vaan ihan istuin naapurihuoneessa rakastettavan lähellä tuttuja näppäimiä. Hellurei hellät tunteet. Mummo molskautti puhelimen pönttöön. Eivät auttaneet nopeat refleksit eikä riisipussin kuivatuskonsti. Uusiksi meni yhteyslaite. Muistakaa edes soittaa toisillenne. Muuten sellaista tekopuhujaa ei ole keksitty, joka viimeisillä voimillaan vastaisi, että en saa yhteyttä, olen pöntössä. Pitäisi keksiä!