443

27.03.2024

BÄÄSIÄISBANAANI

Bääsiäisbanaani on hassutteleva kannanotto tulossa olevaan ruokariehaan! Luulemme, että juhla ei tule ellei pöydässä ole yltäkylläisesti kaikkea mahdollista. Ja kun ei kuitenkaan ole, mielipaha tahtoo ottaa valtaa: miksi kaikilla muilla on. Tämän takia bääsiäisbanaani hymyilee lohduttavasti ja veijarimaisesti. Juhla tulee niin pienellä. Hyvä ruoka alkaa mielialasta. Kahvikuppikaapin nurkasta voi löytyä pari unohtunutta lautasliinaa, kukat saa oksista ja paperikoristeista. Ja kas vain, jauhelihakastike muutetaan pikkuruisiksi pihveiksi, että kaikille riittää – ja juhla on katettu. Jos lapset saavat pääsiäismunansa – kaikki on hyvin! Tosi hyvin!


Pääsiäisen suurin juhla-ateria on Yläsalissa Jeesuksen tarjoama ehtoollisateria: minun ruumiini, teidän edestänne annettu; minun vereni, teidän edestänne vuodatettu. Tälle aterialle tullaan mitä mieluiten köyhänä ja tarvitsevana. Tehkää tämä Minun muistokseni! Hiljenny siis Herrasi etehen ja rukoile kiittäen – pääsiäinen on tässä, kurjimmassakin hökkelissä yhtä hyvin kuin kuninkaan kartanoissa. Se tarjoillaan jokaiselle täysin samanlaisena – täydellisenä. Pääsiäinen muistuttaa meitä siitä, että jokaisella asialla niin yksityisesti kuin yhteisöllisestikin – on pääsinpäivänsä. Tämä hetken kestävä ahdistus; mitä se on iankaikkisuuteen ja sen tarjoamaan iloon verrattuna. Olipa asiasi ja kärsimyksesi mikä hyvänsä – Jeesus on valmistanut sinulle pääsinpäivän! Sitä kohti siis ystäväiseni, ei yksin, vaan Jeesuksen kanssa.


Jeesuksen aikaan Roomassa ja muualla sivistyneessä maailmassa uskonnollista ja maallista valtaa pitävät maksoivat siitä, että ihmiset levittivät valheita ja väärää tietoa. Tässä suhteessa mikään ei ole muuttunut miksikään. Tiedemiehille maksetaan, poliitikoille maksetaan, medialle maksetaan, organisaatioille maksetaan – kaikille maksetaan, että oman mielen mukainen informaatio saa mahdollisimman paljon huomiota. Tämän tulvan edessä rahjustaa vainottujen opetuslasten ja Jeesusta rakastavien ihmisten joukko kertomassa, että kyllä Hän elää; Jeesus elää! Jolla on korvat, kuulkoon, silmät, nähköön ja sydän ja suu, jotka todistavat Herran läsnäolosta ja vaikuttamisesta tänäkin pääsiäisenä. Ainut paikka maailmassa, jossa Jeesus ei ole, on Hänen hautansa.